Saturday, January 3, 2009

Άλλος για τον μισθό!

Μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας Δημοκρατίας αμέσως με την ανάληψη της εξουσίας, ήταν η αναθεώρηση του κώδικα Δήμων και κοινοτήτων, με βασική τροποποίηση τον διπλασιασμό του αριθμού τον αντιδημάρχων.

Εμφανέστατη η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης κίνησης. Η δεξιά έχοντας ήδη από καιρό στα χέρια της την πλειοψηφία των δήμων της χώρας , επεδίωκε με την ανάληψη και της κεντρικής πλέον διακυβέρνησης να προσδώσει μια ψευδαίσθηση έστω αποκατάστασης αλλά και εξουσίας σε ένα μεγάλο αριθμό στελεχών της. Όχι μόνο εξουσίας θα μπορούσε κάνεις να ισχυριστεί αλλά και ένα είδος οικονομικής βοήθειας, μέσω αμέτρητων μισθοδοσιών και ημεραργιών .

Και βέβαια ι οι απανταχού Δήμαρχοι έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν, διορίζοντας διπλάσιους πλέον Αντιδημάρχους. Είναι γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία-αν όχι όλοι- αδιαφόρησε για την οικονομική επιβάρυνση που αυτό συνεπαγόταν για τους δήμους τους. Και όχι μόνο οι προσκείμενοι στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος αλλά όλοι!
Αν αναζητούσε κανείς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να αποδώσει την νοοτροπία που επικρατεί στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν θα μπορούσε φέρει καλύτερο από αυτό του δήμου μου, του Δήμου Μελίκης.

Με την έναρξη της τρίτης θητείας της παρούσας Δημοτικής αρχής έχουμε ήδη το τρίτο ζευγάρι Αντιδημάρχων. Έξι λοιπόν μέχρι στιγμής οι αντιδήμαρχοι και φαντάζομαι άλλοι δυο ως το τέλος της τετραετίας. Από τους δέκα συμβούλους της πλειοψηφίας οι οχτώ θα έχουν χρηματίσει( και κυριολεκτικά ) αντιδήμαρχοι. Οι άλλοι δυο φαντάζομαι θα μοιραστούν την μισθοδοσία του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου! Ένας μισθός για όλους!




Η χρόνια καλλιεργούμενη νοοτροπία της απομύζησης του δημοσίου σε όποια μορφή, του προσωπικού βολέματος αλλά και της κονόμας, παρουσιάζεται εδώ στην πιο αισχρή της μορφή.

Όπως το κράτος γίνεται λάφυρο στα χέρια των εκάστοτε κυβερνώντων, έτσι και οι απανταχού δήμοι γίνονται λάφυρο στα χέρια της εκάστοτε επικρατούσας παράταξης.

Τι και αν τα οικονομικά των δήμων είναι σε τραγική κατάσταση και αν η ποιότητα των υπηρεσιών αντί να αναβαθμίζεται υποβαθμίζεται συνεχώς; Τι και αν οι καταγγελίες κακοδιοίκησης ( βλ. πρωτιά των δήμων σε καταγγελίες προς τον συνήγορο του πολίτη) πληθαίνουν…; Πρώτη έννοια οι μισθοί των διοικούντων.

Την ώρα που οι προνομιακές δομές των Δήμων κρέμονται από μια κλωστή στην κυριολεξία, την ώρα που το επικείμενο κλείσιμο χιλιάδων Δημοτικών επιχειρήσεων ανά την χώρα απειλεί να στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτές, οι μισθοί των Αντιδημάρχων, προέδρων και λοιπόν ¨συμβούλων¨ αισίως αυξάνονται και πληθύνονται.

Αυτή είναι η επικρατούσα νοοτροπία δυστυχώς.
Και αυτό δεν είναι μόνο πολιτικό ζήτημα αλλά και ζήτημα παιδείας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας.
Αν εξετάσει κανείς το ζήτημα ως μέρος του γενικότερου προβλήματος της λειτουργίας των Δήμων μαζί με αυτά των αδιαφανών συναλλαγών και προσλήψεων, των απευθείας αναθέσεων έργων αλλά και των αμαρτωλών στην πλειοψηφία τους δημοτικών επιχειρήσεων, θα εξάγει τραγικά συμπεράσματα , σχετικά με αυτό που αποκαλείται «πολιτικό χρήμα» και την κατασπατάληση του.
Και ας μη μιλήσουμε για εξαγορές συνειδήσεων…

Θεωρώ επιβεβλημένο για το νέο Πασόκ, που κατά τη γνώμη μου είναι ο μοναδικός φορέας πραγματικής αλλαγής και προόδου της κοινωνίας, να προτάξει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα τον περιορισμό των προκλητικών αυτών προνομίων,
αλλά και μια νέα αντίληψη γενικότερα για την τοπική αυτοδιοίκηση που πρέπει να επικρατήσει στη χώρα μας.




.

13 comments:

αντωνης said...

@Φιλε Νικο αν στο τελευταιο σχολιο σου στην προηγουμενη αναρτηση για την αλλαγη της θεματολογιας εννοουσες αυτη ακριβως την αναρτηση που αφορα την Τοπικη Αυτοδιοικηση, απο μενα ενα μεγαλο μπραβο που εγραψες κατι τετοιο.
Γιατι η Τ.Α. ειναι κυτταρο της Δημοκρατιας μας.

Προσυπογραφω το κειμενο σου Νικο, με μια μικρη (ή και μεγαλη) επιφυλαξη για το ΠΑΣΟΚ ως μηχανισμο εξουσιας.

Anonymous said...

Ο Νίκος είπε:

¨....Θεωρώ επιβεβλημένο για το νέο Πασόκ, που κατά τη γνώμη μου είναι ο μοναδικός φορέας πραγματικής αλλαγής και προόδου της κοινωνίας, να προτάξει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα τον περιορισμό των προκλητικών αυτών προνομίων,
αλλά και μια νέα αντίληψη γενικότερα για την τοπική αυτοδιοίκηση που πρέπει να επικρατήσει στη χώρα μας....¨.
Α βρε Νίκο πλάκα έχεις...
Πιστέυεις πραγματικά οτι αν το πασοκ πάρει την εξουσια θα αλλάξει ατό το καθεστώς; ΄Μακάρι να γίνει, αλλά το ξερεις πολυ καλά οτι μάλλον δεν θα γίνει...
Και ήθελα να ήξερα ...
αν δεν γίνει τι θα κάνεις τότε;
Θα αλλάξεις παράταξη;
Καλές και οι προσδοκίες αλλά ας φανεί πρωτα το γονιμο έδαφος και μετά ας ρίξουμε τον σπόρο... οχι πιο πριν ... Δεν συμφωνείς;

VAD said...

Με τον Καποδίστρια περιοριζόταν η δύναμη των τοπικών παραγοντίσκων και μικροκομματαρχών,με το πλήθος των αντιδημάρχων ξαναζωντανεύουν οι Μαυρογιαλούροι της επαρχίας

Nikos Lioliopoulos said...

Αντωνη,
σε ευχαριστώ για την παρότρυνση. Οι επιφυλάξεις σου βέβαια απόλυτα λογικές και σεβαστές.
Πάντως αν από κάπου έχουμε να ελπίζουμε είναι ο χώρος του Πασόκ.

Η δεξιά δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ φορέας αλλαγής, η αριστερά εχει κατρακυλήσει πλέον σε θέσεις απολυτά λαϊκιστικές και το χειρότερο συντηρητικές.

Γλάρενια χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία .
Τι παιχνίδια παίζει ο φακός καμία φορά!

Nikos Lioliopoulos said...

Γρηγόρη,
αν δεν κάνει αυτά που θέλω δεν θα ψηφίσω ξανά Πασόκ. Παράξενο σου φαίνεται; Έχω ήδη ψηφίσει 4 διαφορετικά κόμματα σε εκλογικές αναμετρήσεις, τα έχουμε ξαναπεί.
Αντίθετα με άλλους που δεν αλλάζουν με τίποτα!( ονόματα δε λέμε, χα χα χα)!

Νομίζω πως το χώμα είναι έτοιμο για σπορά πλέον. Ίσως ένα τελευταίο σβάρνισμα να χρειαστεί!

Vad,
έτσι ακριβώς φίλε μου, γέμισε ο τόπος Μαυρογιαλούρους . Αντί να τους μειώσουν, τους πολλαπλασίασαν...

αγροτης !!! said...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ,
ΕΥΤΙΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ,

leondokardos said...

Νίκο,ορισμένα πράγματα που βολεύουν διάφορες καταστάσεις και μάλιστα...επανεκλογή, δεν αλλάζουν εύκολα.

Meropi said...

Στις Δημοτικές Εκλογές, ως Δικαστικός Αντιπρόσωπος, είχα παρατηρήσει ένα πάθος στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους να θέλουν να εκλεγούν πάση θυσία. Το πάθος τους ήταν σχεδόν ίσο με αυτό των υποψήφιων βουλευτών. Αναρωτιόμουν τι είναι αυτό που τους δημιουργεί αυτή την ισχυρή επιθυμία, θεωρώντας ότι δεν είναι η θέληση να προσφέρουν στο κοινό καλό. Μισθό, έλεγα, δεν παίρνουν, όπως οι βουλευτές, τι είναι αυτό που τους δημιουργεί αυτό το πάθος? Τώρα μου έλυσες την απορία. Χα χα χα!!

tractatus said...

Κι έπειτα σου λένε κουκουκοφόροι...
Μάλιστα. Δηλαδή, όλοι αυτοί -μεταξύ των οποίων κάποιοι δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους- που ο μόνος σκοπός τους είναι η εγκαθίδρυση των πελατειακών σχέσεων με σκοπό τη χρηματοθηρία, ακόμα κι όταν δεν το αξίζουν, τι είναι;
Αναρωτιέμαι αν τελικά κάποιος έντιμος με όραμα και προσόντα μπορεί να σταθεί εκεί μέσα...και τελικά αν θα τον αφήσει η αχρηστίλα να προχωρήσει και να αλλάξει πράγματα.
Φυσικά έχω πολλές επιφυλάξεις και για την τελευταία σου παράγραφο, έχοντας ήδη δεί, αρκετές τέτοιες περιπτώσεις να ευλογούνται και φυσικά να συνεχίζονται απο το νέο (;) ΠΑΣΟΚ...Κρατώ μικρό καλάθι, αγαπητέ Νίκο, γνωρίζοντας αρκετά καλά οτι η ενασχόληση με τα Κοινά για πολλούς 'συντρόφους' μας δεν είναι παρά η αφορμή να χτίσουν καριέρες...Δυστυχώς...αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αν μας ενδιαφέρει το νέο...που δεν ξέρω αν εμείς θα προλάβουμε να δούμε....;)

Nikos Lioliopoulos said...

Αγρότη,
Καλη χρονιά

Λεοντόκαρδε,
το ξέρω πως δεν αλλάζουν εύκολα, αλλά πρέπει να αλλάξουν!

Μερόπη,
τώρα αν σου πως πως και εγω το ίδιο πάθος έχω στις εκλογές, τι θα πεις; χε χε.
Βέβαια εγω έχω το ελαφρυντικό του οτι συμμετέχω σε συνδυασμούς που βλέπουν την εξουσία με το...κιάλι!

Ελένη,
και εγω τιε ίδιες σκέψεις κάνω Ελένη. Πόσο μεγαλύτερο κακό κάνουν οι κουκουλοφόροι;
Και βέβαια δεν μπορώ να αρνηθώ πως αυτα τα φαινόμενα δεν ζούμε και στις μέρες μας και στο χώρο μας. Εχω όμως ακόμη την ελπίδα πως ο Γιώργος θα περιορίσει αυτο το τέρας πριν καταπιεί και τον ίδιο...
Οσο για το νέο που λες...έλα καλέ νέοι είμαστε ακόμη θα το προλάβουμε!

tractatus said...

Οκ. Πάντως μέσα στο 2009 θα δούμε πολλά γι' αυτό κράτα τη νεότητα προς ωρίμανση και καταστάλαγμα σοφίας...που θα προκύψει.
:)

Nikos Lioliopoulos said...

Με τρομάζεις Ελένη...

Anonymous said...

Mαυρογγυαλούροι! Για τα λεφτά τα κάνουν ¨ΟΟλα! Για τα λεφτά ..για τα λεφτά..
καληνυχτα! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!