Μια από της πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας γράφτηκε στην υπόθεση του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλάβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η υπόθεση λίγο πολύ γνωστή . Το νέο κρατίδιο που δημιουργήθηκε μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας , απαίτησε να ονομαστεί Μακεδονία, όπως ονομαζόταν εδώ και 50 χρόνια από τη μέρα της ίδρυσης του.
Απόλυτα λογικό το αίτημα των γειτόνων μιας που και να το θέλανε ακόμη, δύσκολο θα ήταν να αλλάξουν το όνομα που κουβαλούσαν επί μισό αιώνα. Από την άλλη η Ελλάδα δεν θα δεχόταν με τίποτα – και σωστά- ένα τέτοιο όνομα, προτάσσοντας κυρίως ιστορικά επιχειρήματα όπως η ελληνικότητα της Μακεδονίας του Αλέξανδρου κ.λ.π.
Εγώ 18 χρονών τότε , ζώντας σε ένα χωριό στην καρδιά της Μακεδονίας , κόντρα στον παραλογισμό της εποχής , υποστήριζα σθεναρά ότι ήταν αδύνατον αλλά και άδικο να μην περιλαμβάνει η ονομασία της νέας χώρας και τον όρο Μακεδονία.
Στον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας βρισκόταν, γενιές μεγάλωσαν με το όνομα Μακεδονία , κανείς δεν τους το είχε αρνηθεί στο παρελθόν, τι πιο λογικό να λέγονται Βορεια , Σλαβικη ή οτιδήποτε άλλο, Μακεδονία. Όχι όμως σκέτη Μακεδονία. Για πολλούς λόγους , ιστορικούς, πράδοσης λογικής αλλά και αισθητικής.
Τις αντιδράσεις των συνομιλητών μου κάθε φορά που υποστήριζα αυτή την άποψη που τώρα υποστηρίζουν σχεδόν όλοι από την πλευρά μας, δεν θέλω να τις θυμάμαι.
Η όποια ικανοποίηση μου ,που δικαιώθηκα προβλέποντας το πόσο ζημιωμένοι θα βγούμε διεθνώς από την αδιαλλαξία μας αυτή, μόνο πόνο με γεμίζει.
Και τέλος, το παράπονο που κανείς ποτέ δεν μου αναγνώρισε το δίκιο μου , το πνίγω και αυτό μαζί με πολλά άλλα.
Σήμερα οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων, οι πλειοδότες της απίστευτης αυτής ματαιοδοξίας , προτάσσουν τον ορθολογισμό. Έχουν αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία.
Τώρα βέβαια δεν δέχονται οι γείτονες άλλη ονομασία από την σκέτη Μακεδονία. Ο παραλογισμός και η αδιαλλαξία έχει περάσει από την βόρεια πλευρά των συνόρων. Το πόσο κακό κάνουν στη χώρα τους οι κύριοι της FYROM είμαι απόλυτα βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα το συνειδητοποιήσουν.
Μόνο που ο παραλογισμός επέστρεψε στα δικά μας μέρη αλλά από την εντελώς αντίθετη σκοπιά .
Ο γνωστός δημοσιογράφος(;), πρόεδρος(;) της ομοφυλοφιλικής κοινότητας στη χώρα μας και σύμβουλος (;) του Γ.Παπαδρεου, Γρηγόρης Βαλλιανάτος υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι γειτονική χώρα πρέπει να λέγεται σκέτο Μακεδονία , και ότι πρέπει να αναγνωριστεί η «Μακεδονική» μειονότητα της Ελλάδος.
Φτάσαμε λοιπόν στο άλλο άκρο…
Και αναρωτιέμαι. Έχει γνώση ο εν λόγω κύριος το πόσο επιζήμια θα ήταν για τη χώρα μας η υιοθέτηση αυτής της πρότασης. Να ξεχάσουμε ότι η Μακεδονία είναι και Ελληνική , ότι το μεγαλύτερο τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας ανήκει στην Ελλάδα. Ότι ιστορικά η Μακεδονία είναι πρωτίστως Ελληνική;
Και τη λεγόμενη μειονότητα, που την είδε;
Λίγοι συμπατριώτες μας , ένα πολύ μικρό τμήμα των σλαβόφωνων ΕΛΛΗΝΩΝ της Μακεδονίας μας , είναι αυτοί που αναπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες»και όχι Έλληνες. Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν μειονότητα.
Θεωρώ πολύ σωστή την αποπομπή του από τη θέση συμβούλου του προέδρου του Πασόκ
kalhspera nikola
ReplyDeleteennoeitai oti htan swsth h APOLYSH tou ballianatou..
egw eimai apolytos k adiallaktos opws les:OXI OROS MAKEDONIA MESA STO ONOMA TOUS..
oi PRWHN adiallaktoi makedonomaxoi k nyn diallaktikoi px pswmiadhs einai GIA GELIA k aytoi k oi pshfoforoi tous..
otan ekane empargko oikonomiko o papandreou,oloi aytoi ton elegan grafiko k espagan to empargo gia na konomhsoun..na ta apotelesmata..
Καλό απόγευμα Νίκο μου.
ReplyDeleteΌπως αναφέρω και στο τελευταίο μου ποστ, ακόμα αναρωτιέμαι επί τινων ακριβώς θεμάτων συμβούλευε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ή άλλον μέσα στο κόμμα (διάβασα κάπου για κάποιον Γερουλάνο)ο κ. Βαλλιανάτος???? Η πρόσληψη του μου φάνηκε τουλάχιστον περίεργη. Εσένα????
Η απόλυση του βέβαια δικαιολογημένη...
ReplyDeleteΓια ο,τι γίνεται και λέγεται σήμερα για το θέμα αυτό, εγω ρίχνω την ευθύνη στις ελληνικές Κυβερνήσεις που δεν κατάλαβαν απο την αρχή το πρόβλημα και τώρα τρέχουμε και δε φτάνουμε. Ως συνήθως.
ReplyDeleteΝίκο μου, έγιναν λάθη τραγικά από το παρελθόν (επί Οικουμενικής Κυβερνήσεως) μέχρι τούτο το εντελώς πρόσφατο.
ReplyDeleteΚαι λαός μα ξέρεις τι λέει...."όπως έστρωσες θα κοιμηθείς"...
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Νίκο εγώ τότε ήμουν 20χρονος φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, την 1η φορά πήγα στο συλλαλητήριο κινούμενος από μια άισθηση αδικίας εταίρων (Γερμανοί) και συμμάχων("φονιάδες των λαών"), γρήγορα όμως ήρθα με το μέρος που ήσουν κι εσύ..
ReplyDeleteΣήμερα πραγματικά λέω ότι το όνομα δεν είναι το θέμα. Το θέμα είναι ο αλυτρωτισμός των γειτόνων.
Αν είχαν συμφωνήσει ότι η νέα Μακεδονική εθνότητά τους δεν είναι απόγονος του Μέγα Αλέξανδρου, αν δεν μιλούσαν για Μακεδονία του Αιγαίου κλπ, δεν θα υπήρχε πρόβλημα με το όνομα..
Αλήθεια η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ονομαστεί Ρωμανία, ή Ρωμέικο κράτος, λες να είχε πρόβλημα η Ιταλία με αυτό ή η Ρουμανία;
Αν δεν ήταν ο αλυτρωτισμός δεν θα υπήρχε θέμα με την αναγνώριση του γεγονότος ότι υπάρχουν και λίγες οικογένεις εδώ πέρα με σλαβομακεδονική εθνική συνείδηση..
Αλλά ακόμα και να δεχτούν πιεσμένοι από οικονομικούς λόγους μια σύνθετη ονομασία, αν βράζει ο αλυτρωτισμός τότε πάλι θα έχουμε ένα θέμα (όσο μικρό κράτος κι αν είναι το να υπάρχουν πηγές προστριβών δεν είναι καλό)
καλησπέρα! το ότι είναι πρόεδρος της ομοφυλοφιλικής κοινότητας δεν καταλαβαίνω που πειράζει. κι αυτό διότι επειδή ο συγκεκριμένος διατύπωσε κάποιες προσωπικές τους απόψεις δεν μπορεί να πέρνει ο διάολος όλους τους ομοφυλόφιλους! Αν εγώ διατυπώσω δηλαδή μια τέτοια θέση θα πεί κανένας ότι οι γυναίκες έχουν την τάδε άποψη? (!) ή ότι οι μηχανικοι? (!) μήπως οι νέοι? (!) μήπως οι χανιώτες? (!) είναι κρίμα να παίρνει η μπάλα πολύ κόσμο όταν κάποιος καταθέτει προσωπικές του προτάσεις.
ReplyDeleteγια μένα ο Βαλλιανάτος, ειναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος.
ReplyDeleteτωρα, το τι ακριβώς συμβαίνει, δηλωνω άγνοια.
(εκτός των άλλων, γενικώς, ΟΛΟΥΣ τους συμβούλους, τους υποψιάζομαι. μαλλον, κατάλοιπο της εποχής που μεγάλωσα ειν' αυτό)
την καλησπέρα μου Νίκο
Νικο καλημερα!
ReplyDeleteΔεν με απασχολει το θεμα του gay αλλα οσο αοφρα το ονομα απλως να θυμίσω οτι από την εποχή που τελειωσε ο 2ος παγκοσμιος και οι ¨Συμμαχοι¨ χωρίσαν την γερμανια σε ανατολικη και δυτική ποτέ η δυτική γερμανια δεν δεχτηκε την ονομασια που ειχαν προτεινει τότε οι Συμμαχοι. Αποδοχή του ονοματος (σε ενα κρατος που θα ειχε μεσα τον ορο Γερμανια ) θα σήμαινε αυτόματα την ύπαρξη και ενος δευτερου - διαφορετικου κρατους!
Ποτέ αποδέχτηκαν αυτό το καθεστως , παντα θεωρούσαν οτι η Γερμανια ειναι μια και αδιαιρετη και ναι !!! μετά από 50 χρόνια καταφεραν και περασαν την δικια τους αποψη! Το τοιχος έπεσε!
Αν μπουμε (που μπηκαμε) στην λογικη των συμβιβασμων και των υποχωρήσεων τότε γιατι απλως οι φιλοι και γειτονες της FYROM να μεινουν στο συνθετο ονομα και οχι μονο στον ορο Μακεδονια; Γιατι να μεινουν απλως στο συνθετο ονομα και να μην προχωρησουν και στην ΆΠΑΙΤΗΣΗ¨ της αναγνωρισης της μειονοτητας; και γιατι οχι και σε ¨ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ¨αποζημιωσεις για τα ¨ΠΑΝΔΕΙΝΑ¨ που τραβηξε η ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ¨; και ποιος σε διαβεβαιωνει οτι τα συνορα ειναι σταθερα; Ο τελευταιος μεγαλος πολεμος που αλλάξανε συνορα εχει μονο 60 χρονια που τελειωσε! Ειναι πολλά; Έχουμε ξεχασει τα παντα; εχουμε διαβεβαιωσεις και εγγυήσεις οτι ¨ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ¨ τίποτε; Βασιζόμαστε σε καποιους;
Προσωπικα πιστευω οτι ακομη και αν ολος ο κοσμος αναγνωρισει τα Σκοπια με το ονομα που θελουν εμεις δεν πρεπει σε καμια περιπτωση να κανουμε πισω! Μονο ετσι θα απορει ο κοσμος γιατι υπάρχει αυτη η διαμαχη μεταξυ Ελλαδας και Σκοπιων και ετσι σε λίγα χρόνια θα ακουει και την δικη μας αποψη!!!!!
Τα νεύρα μου! Ανεβάζω πόστ μετά απο καιρο και δεν έχω ίντερνετ σπίτι! Ευτυχώς υπάρχει το γραφείο Πασοκ του χωριου που άνοιξε πρόσφατα. Κρίμα και είχα πολύ όρεξη για διάλογο... Απαντώ σε όσους προλάβω, ελπίζω το βραδυ να εχω συνδεση για να συνεχισουμε.
ReplyDeleteΡομποτάκο,
ReplyDeleteδιαφωνώ με την άποψη που λέει πως δεν πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία στην ονομασία. Το έχω εξηγήσει νομίζω. Πιστεύω ότι το εμπάργκο ήταν μια ατυχέστατη επιλογή, όπως και οι κάθε είδους μαξιμαλισμοί .
Το δίκιο ήταν με το μέρος μας και το χάσαμε. Χρειάστηκε μεγάλος κόπος από την Κυβέρνηση Σημίτη για να αντιστρέψει το εις βάρος μας κλίμα.
Μερόπη,
ReplyDeleteυποθέτω ότι θα τον συμβούλευε σε θέματα ισότητας. Αναγνωρίσω την προσπάθειες του να εκφράσει τις θέσεις των ομοφυλοφίλων, αλλά πιστεύω πως περιφερόμενος από κανάλι σε κανάλι,αποτελεί τμήμα του εγχώριου τηλεοπτικού παραλογισμού, και αυτό -κατά τη γνώμη μου πάντα - συχνά ευτελίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα των αδικιών που υφίστανται οι ομοφυλόφιλοι στη χώρα μας. Το κανάλι και ο δημοσιογράφος όπου δόθηκε η συγκεκριμένη συνέντευξη, μαρτυράει του λόγου το αληθές.
Λεοντόκαρδε,
ReplyDeleteλίγη σύνεση και λίγη διαλλακτικότητα εκ μέρους μας αν υπήρχε, το πρόβλημα θα είχε λυθεί, τότε που είχαμε το πάνω χέρι. Τώρα φοβάμαι πως είναι πολύ αργά.
Γλαρένια μου , ναι όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε, δυστυχώς.
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ ,
ο αλυτρωτισμός είναι όντως επικίνδυνος. Το άλλο μέρος του προβλήματος είναι αυτοί. Θέλει δυο το ταγκό της ανοησίας και το χορεύουμε τέλεια τα δύό μας!
ellie,
ReplyDeleteσε ευχαριστώ που πέρασες και έγινε η αιτία να ανακαλύψω το πολύ ενδιαφέρον ιστολογιο σου.
Οσοι με ξέρουν γνωρίζουν οτι τρέφω αντιπάθεια προς τους αφορισμούς και τις γενικοποιήσεις, που βέβαια προσπαθώ όσο μπορώ να αποφεύγω. Δεν με ενοχλει καθόλου που είναι ομοφυλόφιλος (δες εδώ:
http://nikoslioliopoulos.blogspot.com/2008/06/blog-post_05.html αν θες και θα καταλάβεις).
Και βέβαια σε καμία περίπτωση και ποτέ δεν θα έκανα αυτο που λές.
Κρίνω εδω τις προσωπικές του απόψεις, η και την ολη παρουσια του αν θες, που γενικά δεν είναι της αρεσκείας μου.
Μαριλένα,
συμμερίζομαι απολύτως τις...υποψίες σου!
Γρηγόρη,
αρχίζω απο αυτο που γράφεις στο τέλος του σχολίου σου.
Μα ΟΛΟΙ εχουν αναγνωρίσει τους γείτωνες σαν Μακεδονία . Το παιχνίδι είναι ήδη χαμένο. Λυ7πάμαι πολύ αλλά παρότι έχουμε το περισσότερο δίκιο , θεωρούμαστε γραφικοί διεθνώς.
Νομίζω οτι το παράδειγμα της Γερμανίας δεν είναι το ίδιο Εκει επρόκειτο για μια χώρα. Εδω κανείς δεν υποστηρίζει ότι είμαστε ίδια χώρα. Αλίμονο!
Και κάτι ακόμα . Τι να φοβόμαστε απο ενα μικρό κρατίδιο έτοιμο προς διάλυση; :αν ποτέ αλλάξουν τα σύνορα τις Ελλάδος , προς τα πάνω βλέπω να αλλάζουν. Αλλά δεν θα το ήθελα με τίποτα αυτό...
Νικόλα μου,ήταν αργά όταν ξύπνησαν οι πολιτικοί μας ηγέτες,δεν μπορείς να κερδίσεις παιγνίδι που το ανακαλύπτεις το '90,ενώ ήταν υπαρκτό απ'τις αρχές του 20ού αιώνα.
ReplyDeleteΚαλημέρααααα.....δυνατά ,μπας και ξυπνήσουμε...
Καλημέρα Βασίλη. Γνήσιος τσάκαλος, ξυπνάς απο τα χαράματα! Θυμάμαι οταν ημουν μικρός πιάναμε κανάλια της πειχής στην τηλεόραση, Τv Makedonija klp. Πολυ συχνά δείχνανε Αλέξανδρο, φίλιππο, αρχαιους κλπ. Εγώ σαν παιδί νόμιζα πως αγαπούσαν την Ελλάδα, που να πάει το μυαλό μου!
ReplyDeleteΑλλά εγώ τουλάχιστον ήμουν παιδί, οι πολιτικοί μας και αυτοί παιδιά ήταν;
δε θα διαφωνήσω. Παρόλα αυτά, εγώ 8α ήμουν περισσότερο ικανοποιημένος εάν οι πολιτικοί των Σκοπίων, που διεκδικούν τα περί ονόματος και άλλα, ήταν original Σκοπιανοί-Μακεδόνες.
ReplyDeleteΝικόλα μου,αγρια χαράματα,δε λες τίποτα!
ReplyDelete-Και μεις πιάναμε τότε σέρβικα κανάλια ,φυσικά μόνο για ποδόσφαιρο.
-Θα μπορούσα να γράψω σεντόνι ολόκληρο για τα λάθη στο θέμα,ενος αιώνα λάθη,αλλά δε θέλω να ξύσω πληγές ούτε να συγχιστώ.
ΚΑΛΌ ΜΕΣΗΜΈΡΙ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ...
Σαφώς και το παραδειγμα της Γερμανιας δεν ειναι το ιδιο!!!!
ReplyDeleteΑπλά λανε απλώς την συγκριση! Την ανατολικη γερμανια την ειχε αναγνωρισει ολος ο κοσμος (και κυρίως οι ισχυροί και νικητές εκεινης της εποχής!!!!). Η Δυτική ποτέ δεν την αναγνωρισε! Ήταν μονοι τους σε ολοκληρο τον κόσμο. και ομως με υπομονη και ΕΠΙΜΟΝΗ μετά από 50 χρόνια ΠΕΤΥΧΑΝ αυτό που ηθελαν!!!!!
1) Αν τωρα αναγνωρισουν ολοι τα σκοπια με το ονομα που ζητούν αυτά και εμεις αρνηθούμε πιστευω οτι με επιμονη και υπομονη κατι θα καταφερουμε εστω και σε 100 χρονια! (κοντρα στον μητσοτακη που ελεγε οτι σε 10 χρονια δεν θα θυμαται κανεις τιποτα!)
2)Όσο υποχωρούμε τόσο πιο πολύ διεκδικούν! ακόμη και τότε να υποχωρούσαμε παλι θα γινόντουσαν πιο διεκδιτικοί,
και 3) (και το κυριότερο!) αν τότε γινόταν δεκτή μια συμβιβαστική λύση με τον ορο μακεδονια μεσα κανεις δεν μπορει να μας διαβεβαιώσει οτι μετα από 10-15 χρονια δεν θα εβγαζαν ολα τα υπόλοιπα και θα κρατούσαν τον ορο μακεδονια μονο. ειναι κατι το οποιο μπορουν να το κανουν και τωρα!
Για του λόγου το αληθές δες το παραδειγμα της Ιορδανιας!
Το 1950 περιπου που εγινε κράτος αναγνωριστηκες με το ονομα της Υπεριορδανίας. Σε 10 χρόνια (δεν ξερω γιατι ) το αλλάξανε σε ιορδανια. Τι θα εμποδίσει λοιπον τα σκοπια το τωρινο συμβιβαστικο για ΕΜΑΣ ονομα π.χ ¨Βόρεια Μακεδονια¨ σε 10 χρονια να το κανουν απλως ¨Β.Μακεδονια¨ και σε 20 χρονια να ξεχασουν να βαζουν το ¨Β¨ και να μεινει μονο ο ορος Μακεδονια! Ας μην υποχωρήσουμε και η θα πετυχουμε κατι ή ας τους αναγνωρισουν ολοι οι άλλοι και εμεις ας κανουμε την δική μας προπαγάνδα! Τα σκόπιοα τοσα χρόνια οντας σε δευτερη μοιρα πέρασαν τις δικες τους απόψεις! Ας μπούμε εμεις σε δευτερη μοιρα! Ας απορει ο κοσμος γιατι θελουμε εμεις να ειμαστε οι Μακεδονες και οχι γιατι θελουν τα σκοπια! Αν κανεις μια βολτα σε ιστοσελιδες και you tube ο ορος μακεδονια ανηκει σχεδον κατα 90% σε σκοπιανους! Ας αντιστραφή αυτη η κατασταση!
Μα ΟΛΟΙ εχουν αναγνωρίσει τους γείτωνες σαν Μακεδονία . Το παιχνίδι είναι ήδη χαμένο. Λυ7πάμαι πολύ αλλά παρότι έχουμε το περισσότερο δίκιο , θεωρούμαστε γραφικοί διεθνώς.
Νομίζω οτι το παράδειγμα της Γερμανίας δεν είναι το ίδιο Εκει επρόκειτο για μια χώρα. Εδω κανείς δεν υποστηρίζει ότι είμαστε ίδια χώρα. Αλίμονο!
Και κάτι ακόμα . Τι να φοβόμαστε απο ενα μικρό κρατίδιο έτοιμο προς διάλυση; :αν ποτέ αλλάξουν τα σύνορα τις Ελλάδος , προς τα πάνω βλέπω να αλλάζουν. Αλλά δεν θα το ήθελα με τίποτα αυτό...
οτι ειπε ο λεοντοκαρδος πιο πανω με βρισκει για το θεμα αυτο 100% συμφωνει..
ReplyDeleteφιλακια
Το σημαντικότερο όλων αυτών
ReplyDeleteείναι το γεγονός πως μείναμε
και παραμένουμε απληροφόρητοι
ή παραπληροφορημένοι
Κι αυτό όχι γιατί δεν υπάρχουν
φωνές που και ακέραιες είναι και ακούγονται,
αλλά γιατί περισσεύουν οι "αποψιολόγοι"
οι οποίοι κάθε τόσο βγαίνουν
και μας κοπανάνε ό,τι πει η ... αποψολογία τους
Νικο Κ,
ReplyDeleteόταν λες Original εννοείς ΑΕΚ τζίδες;;; (αστειεύομαι...)
Vad,
ελα μη μου συγχύζεσαι. Υπάρχουν χειρότερα για να συγχυστεί κανείς π.χ. Δες το νέο μου ποστ!
Σκουλικάκι,
καλώς ήρθες. Συμφωνώ και εγω με τον φίλο μας.
Ανδρόνικε,
Καλώς σε βρίσκω . Θέτεις ένα άλλο -πολύ μεγάλο ζήτημα. Αν κάτι μας σκοτώνει είναι αυτη η "αποψιολογια", που εύστοχα περιγράφεις
Γρηγόρη,
ReplyDeleteΕκτός από τα σχόλια εδώ , δέχομαι σχόλια δια ζώσης από φίλους, και αυτό με ικανοποιεί επίσης πολύ.
Ετσι λοιπόν σήμερα ένας φίλος σε συνομιλία μας , επισήμανε το επικίνδυνο της ονομασίας Βορεια Μακεδονία, στηριζόμενος και στο δικό σου επιχείρημα με τις Γερμανίες.
Δεν διαφωνώ- ούτε μαζι σου – αλλά η πολιτική πάντα θα έχει να κάνει με το εφικτό . Όχι το τι θα ήθελα, αλλά το τι μπορώ, βάσει αυτού που έχω.
Στην υπόθεση αυτή και εγώ όπως όλοι δεν θα ήθελα να υπάρχει ο όρος Μακεδονία. Όμως μετά από όλα όσα έχουμε κάνει, και συζητήσαμε σε αυτή την ανάρτηση, αλλά και με βάση το τι μπορούμε να έχουμε , είμαστε αναγκασμένοι πιστεύω να δεχτούμε έναν συμβιβασμό. Για το καλό όλων μας…
Σε ευχαριστώ πολύ για να σχόλια σου.
Καλημέρα!
ReplyDeleteΝίκο κοιτα σε τελική ανάλυση ισως και εγω να ειμαι ευχαριστημενος με το ¨Βόρεια ή Σλαβο.... κλπ Μακεδονια¨ ..... Απλά πρέπει στις διαβουλεσεις να πάμε με την μη αποδοχη του ορου στο ονομα και να καταλήξουμε εκει! οχι απο την αρχή υποχώρηση! Είδες οτι ενω τα σκοπια στην αρχή λεγανε για συνθετη αφου ειδαν οτι εμεις υποχωρούμε τωρα λένε οχι. Αρα λοιπόν οχι και εμεις (με βετο ή οτιδήποτε άλλο) και συμβιβαστικά οτι καλυτερο προκύψει... Ίσως να μην μας αρέσει ο συμβιβασμός αλλά από το ολότελα καλη και η παναγιώτενα! Να ειναι ομως παναγιώτενα και οχι Παναγιώτης!!!!!
Καλησπέρα Νίκο.
ReplyDeleteΓια μένα το μόνο όνομα που θα μπορούσαμε να δεχτούμε είναι το Σλαβομακεδονία.
(http://kotzabassakis.blogspot.com/2007/10/blog-post_15.html)
Είναι μια λέξη, παράγεται επιθετικός προσδιορισμός για τους κατοίκους και έχει εθνολογική προέλευση.
Αλλιώς θα επικρατήσει το σκέτο Μακεδονία. Καο πώς θα λέγονται δηλαδή, Βορειομακεδόνες;
Όσο για τον Βαλλιανάτο, και τον κάθε Βαλλιανάτο, όταν του ανατίθεται μια τέτοια θέση ευθύνης, παύει να έχει δημοσίως "προσωπική άποψη".
Την "προσωπική του άποψη" να τη λέει σε εκείνους που συμβουλεύει. Όχι να χρησιμοποιεί την ιδιότητά του για να ενισχύει την "προσωπική" του άποψη.
Αφού το έκανε αυτό, καλώς τον απέπεμψαν!
(Συγγνώμη για το σεντόνι. Καλώς σε βρήκα!)