Tuesday, February 4, 2014

Μας τέλειωσαν τα κόμματα; Δεν πειράζει, έχουμε ¨σπόνσορες¨ *

*Δημοσιεύτηκε στο τοπικό ειδησιογραφικό blog http://valtos-alexandreia.blogspot.gr

Λιγότερο από τέσσερις μήνες απομένουν ως τις δημοτικές εκλογές του Μάιου και το σύνολο του πολιτικού κόσμου στους τρεις δήμους της Ημαθίας βρίσκεται σε αμηχανία. Ενώ σε αντίστοιχες εποχές προηγούμενων προεκλογικών περιόδων οι υποψήφιοι είχαν ήδη στημένους συνδυασμούς και η αντιπαράθεση έπαιρνε φωτιά, φέτος επικρατεί μια παράξενη ησυχία. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν προχωρήσει σε ανακοίνωση υποψηφιοτήτων, ενώ ακόμα πιο λίγοι όσοι σπεύδουν να πάρουν θέση δίπλα τους. Ένα φαινόμενο πραγματικά πρωτόγνωρο, που προκαλεί αν μη τι άλλο προβληματισμό

 Θα αντιτάξει βεβαία κάποιος πως αυτό θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενο αφού έχουν  περάσει τρεισήμισι πολύ γεμάτα χρόνια από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές που μοιάζουν με αιώνα αφού έχουν έρθει τα επάνω κάτω στις ζωές μας, και λογικό είναι να έχουν αλλάξει πολλά.  Η κύρια όμως αίτια αυτού του φαινόμενου είναι η διάλυση των δύο ως σήμερα μεγάλων κόμματων της μεταπολίτευσης, κόμματα που λειτουργούσαν ως πατερούληδες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα προηγούμενα χρόνια τα κόμματα λειτουργούσαν ως συνεκτικός ιστός στον μικρόκοσμο των δημοτικών πολιτευτών, σαν ένα είδος αόρατης κολλητικής ταινίας. Ή μάλλον για να είμαστε ειλικρινείς, μια αξιοπρεπής πρόφαση για κάποιους να συνεργαστούν στη διεκδίκηση της δημοτικής εξουσίας,

Αυτό απλούστευε τα πράγματα, αν ήθελες να είσαι υποψήφιος δήμαρχος απευθυνόσουν στο κόμμα μέσω των διαδικασιών του –που στις περισσότερες περιπτώσεις μονό δημοκρατικές δεν ήταν, έπαιρνες το περιβόητο και πολυπόθητο «χρίσμα» και αμέσως είχες έτοιμο αν κομματικό μηχανισμό που αποτελούσε την ραχοκοκαλιά του ψηφοδελτίου σου. Με μερικές διορθωτικές κινήσεις στην περίοδο των «μεταγραφών», λίγο χρήμα στα τοπικά μέσα, μερικά πενηντάρικα σε φάκελο για τις «ευαίσθητες κοινωνικές ομαδες¨και ήσουν έτοιμος να διεκδικήσεις τη δημαρχία και τη νομή των τεραστίων κονδυλιών που τη συνόδευαν.


Τώρα τα πράγματα άλλαξαν . Το κόμμα-παράταξη ως συνδετικός κρίκος δεν υπάρχει. Το ΠΑΣΟΚ πολύ πετυχημένη μηχανή παράγωγης εκλογικών στρατών διαχρονικά είναι  διαλυμένο πλήρως. Οι λιγοστοί νυν δήμαρχοι ή υποψήφιοι για δήμαρχοι που αποτελούν ακόμη ψηφοφόρους του, αποκρύπτουν δημόσια ότι είναι ΠΑΣΟΚ , σαν να ήταν κάτι πολύ κακό. Από την άλλη η Νέα δημοκρατία που έπαιζε πάντα πετυχημένα το χαρτί του κομματικού πατριωτισμού, ιδιαίτερα στην επαρχία όπου υπήρχαν «οι θ΄κοί μας», έχει και αυτή τεράστιο πρόβλημα να πείσει. Η προσπάθεια κάποιων υποψήφιων να το παίξουν και κομματικά πατριώτες αλλά και αντιμνημονιακοί ταυτόχρονα, χαρίζει άφθονο…γέλιο.

 Αλλά τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλύτερα στο νέο μεγάλο μας κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας φαίνεται να το επιλέγει, ελάχιστοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για τις κομματικές διαδικασίες του. Κυριολεκτικά δεν πατεί ψυχή στα γραφεία του κόμματος. Είναι νομίζω προφανές ότι η ψήφος προς το κόμμα του Τσίπρα είναι ψήφος απελπισίας, δεν περιμένουν και πολλά πράγματα από αυτούς. Όσες προσπαθείς έγιναν να γίνουν συνελεύσεις σε τοπικό επίπεδο, οι παραβρισκόμενοι, ήταν λιγότεροι και από τις εποχές του 4%.

 Είναι άραγε θετική ή αρνητική η εξέλιξη αυτή; Κατά τη γνώμη μου όχι. Μπορεί τα κόμματα να είχαν κουράσει με  τις τακτικές τους, τους μηχανισμούς και τα σκάνδαλα,  αποτελούσαν όμως ένα είδος συνδετικού ιστού κάτι που ισχύει λίγο πολύ και σε κάθε άλλη χώρα του δυτικού κόσμου . Δεν ξέρω κατά πόσο το κόμμα και ο ρόλος του στην τοπική αυτοδιοίκηση  μπορεί να αντικατασταθεί από ανά νέο κοινό συνδετικό παράγοντα δημιουργίας δημοτικών παρατάξεων.

 Στις ελάχιστες έως τώρα περιπτώσεις πετυχημένων «ανεξάρτητων» σχημάτων ο συνδετικός αυτός παράγοντας ήταν συνήθως κάτι πολύ χειρότερο.Ήταν το ζεστό χρήμα που υποσχόταν και έδινε η επικράτηση στις εκλογές. Όσοι διατέλεσαν δήμαρχοι επένδυαν κάποια από τα ¨κέρδη¨ τους στην επανεκλογή τους. Όσοι πάλι δεν ήταν δήμαρχοι επένδυαν από την προσωπική τους περιουσία, ή έβρισκαν κάποιον «σπόνσορα», κατά προτίμηση εργολάβο. Το ζήσαμε αυτό το σενάριο πολλές φορές και στην Ημαθία.
Για περισσότερε πληροφορίες κ. Ρακιτζή ενταύθα…


No comments:

Post a Comment

Πες το και έγινε!