Friday, January 23, 2009
Δίλημμα.
Θα ήθελα να σας εξομολογηθώ ένα σκληρό δίλημμα που αντιμετωπίζω τις τελευταίες μέρες , σχετικά με την συμμετοχή μου η όχι στις αγροτικές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες σχεδόν σε όλη την επικράτεια.
Από τη μία είμαι πάγια αντίθετος στο κλείσιμο των δρόμων και γενικότερα την ταλαιπωρία των πολιτών από συμπολίτες τους .
Από την άλλη όμως είναι μεγάλη η αγανάκτηση μου για την πολιτική της κυβέρνησης και η απελπισία μου από την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.
Το ξέρω πως είναι άδικο και σαφέστατα αντιδημοκρατικό για τους πολίτες να αδυνατούν να μεταβούν στον προορισμό τους, για τον οδηγό της νταλίκας να μένει μέρες εγκλωβισμένος στο οδικό δίκτυο στερούμενος την οικογένεια του. Είναι αδιανόητο να κωλύονται οι συγκοινωνίες με οποιονδήποτε τρόπο.
Όμως.
Ο αγροτικός κόσμος έχει περιέλθει σε πλήρη απόγνωση.
Δεν θα παρουσιάσω εδώ τα αιτήματα ων συναδέλφων λίγο πολύ τα έχει η κοινή γνώμη πληροφορηθεί από τα μέσα ενημέρωσης θα παρουσιάσω εδώ το πρόβλημα όπως το ζω εγώ.
Είμαι αποκλειστικά αγρότης και καλλιεργώ κυρίως τεύτλα, βαμβάκι, δημητριακά βιομηχανική ντομάτα κ.α.
Την χρονιά που μας πέρασε είδα τις τιμές προϊόντων που καλλιεργώ όπως βαμβάκι και καλαμπόκι να πέφτουν περισσότερο από 50% . Η πτώση αυτή της τιμής δεν είναι αποτέλεσμα διεθνούς πτώσης των τιμών των προϊόντων,( η διεθνής πτώση είναι της τάξεως του 15-20%) , είναι αποτέλεσμα των ευλογούμενων από την κυβέρνηση καρτέλ εμπόρων που αποφάσισαν καταπατώντας κάθε έννοια ανταγωνισμού και ελευθερίας της αγοράς να «συνεννοηθούν» αγοράζοντας τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές. Η απουσία ελέγχων από την επιτροπή ανταγωνισμού ήταν προκλητικά εμφανέστατη. Οι αγρότες ξέρουν που οφείλεται η απουσία της κυβέρνησης και πολλοί μάλιστα λένε πως είναι το αντάλλαγμα της υποστήριξης του κλάδου προς το κυβερνών κόμμα.
Οι τιμές στις άλλες καλλιέργειες μου δεν μειωθήκαν φέτος, μειώθηκαν όμως κατά πολύ τις προηγούμενες χρονιές εξαιτίας της ανεπαρκούς αν όχι εγκληματικής αγροτικής πολιτικής.
Αυτή βέβαια είναι η μια όψη του νομίσματος.
Η άλλη όψη είναι η άνοδος του κόστους παραγωγής των προϊόντων. Οι τιμές των λιπασμάτων και των γεωργικών φαρμάκων αυξήθηκαν κατακόρυφα με πρόσχημα την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Και φυσικά δεν έπεσαν καθόλου τώρα που η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σημαντικά.
Επιπλέον ληστεία σε βάρος μας διέπραξε η Κυβέρνηση αλλάζοντας το καθεστώς χορήγησης αγροτικού πετρελαίου και την αντικατάσταση του από ένα αντιστάθμισμα-ντροπή για την κυβέρνηση και για εμάς.
Επιπλέον οικονομική ζημία υπέστημεν ένα σημαντικό ποσοστό αγροτών, με την αναίτια και ανεξήγητη παρακράτηση (καμία απάντηση στις επανειλημμένες ενστάσεις ) μέρους των δικαιωμάτων μας και η μη καταβολή τους.
Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη όπως η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, ο περιορισμός της δανειοδότησης μας από την ΑΤΕ, η καθυστέρηση των προγραμμάτων βελτίωσης, σε συνδυασμό με τις ολοένα και μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις των καλλιεργειών μας , έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο το σύνολο του αγροτικού κόσμου.
Το πλέον τραγικό όλων είναι πως με την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και της Αγροτικής τράπεζας , οι περισσότεροι από εμάς έχουμε καταφύγει στην έσχατη λύση του δανεισμού από ιδιωτικές τράπεζες τα ληστρικά επιτόκια των οποίων είναι γνωστά στο πανελλήνιο.
Παρά την αντίθεση μου με τις συγκεκριμένες μορφές κινητοποιήσεων και την μη εμπιστοσύνη μου στους απανταχού «Κοκκινούληδες και Πατάκηδες» που αντικατέστησαν αυτοβούλως τους ούτως η άλλως θλιβερούς διεφθαρμένους και παντελώς ανύπαρκτους συνδικαλιστές εκπροσώπους μας,(ΠΑΣΕΓΕΣ , ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, κλπ). είναι τέτοια η απελπισία μου που άλλη επιλογή φοβάμαι πως δεν έχω από το να παρατάξω και εγώ το τρακτέρ μου στα μπλόκα.
Αγαπητέ Νίκο καλώς ήρθες στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς.
ReplyDeleteΤουλάχιστον να πουν στα εκατομμύρια αγροτών ότι στόχος τους είναι η μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που ασχολείται με την γεωργική καλλιέργεια στο -50%. Ο στόχος είναι να υπάρχουν και στην Ελλάδα τόσοι αγρότες όσοι και την Μ.Βρετανία ως ποσοστό του πληθυσμού.
Οικονομία της ποιας;;;
ReplyDeleteΕδω και δυο σχεδόν δεκαετίες δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά στον αγροτικό τομέα. Ή μάλλον για να είμαι πιο ακριβής υπάρχει όπου συμφέρει αυτούς και οχι εμάς. Για παράδειγμα για πολλα χρονια δεν είχα δικαίωμα να σπείρω οποια παραγωγή θέλω , η να επιλέξω σε ποιο ιδιωτικό εργοστάσιο θα πάω τα τευτλα μου π.χ.. Να συνεχίσω; Σε πια εταιρία θα ασφαλίσω το προϊόν μου, απο ποια τραπεζα θα δανειοδοτηθώ . Στον αγροτικό τομέα δεν υπήρξε ποτέ ελεύθερη αγορά και όπου υπήρξε αυτο λειτούργησε εις βάρος μας.
Σαφέστατα και πρέπει να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός αλλα επιτελούς ας το μας πει κάποιος .
Συμφωνώ.
Και πολύ καλά θα πράξεις φίλε Νίκο!
ReplyDeleteΕίμαστε μαζί με τους αγρότες-παραγωγούς, προσωπικά τουλάχιστον!
Καλή συνέχεια στον αγώνα σας!
Το θέμα με την μείωση του αγροτικού πληθυσμού,νομίζω είναι άξιο προς ανάλυση-επεξεργασία!
Ωρα καλή!
Καλησπέρα Νίκο.
ReplyDeleteΠοιος επιλέγει κάθε χρόνο τις ποσότητες σποράς κάθε είδους; Πάει ανάλογα με το τι πουλήσατε την προηγούμενη χρονιά;
Υπάρχει κάποιος φορέας που να σας ενημερώνει για νέες τάσεις στα αγροτικά προϊόντα, ώστε να γίνεστε πιο ανταγωνιστικοί;
Πιστεύεις, τέλος, ότι μπορείτε να παρακάμψετε τους μεσάζοντες και να οργανώσετε μια καθετοποιημένη γραμμή μόνοι σας;
Σ' ευχαριστώ!
είχα πάει στις Βρυξέλλες στα μέσα της δεκαετίας του '90 και ένας υπεύθυνος της αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε μας είχε πει πως πρέπει να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας. Κανείς βέβαια έλληνας πολιτικός ποτέ δεν μίλησε ξεκάθαρα για να το πει στους αγρότες..
ReplyDeleteΈχεις δίκιο Νίκο
Γιάννης
καλησπερα Νικο,καλα θα κανεις!συμφωνω με την αποφαση σου!
ReplyDeleteΝίκο δεν θα αλλάξω άποψη όσο και αν αποδέχομαι ότι έχουν δίκιο οι άνθρωποι που καλλιεργούν τη γη.
ReplyDeleteΤο κλείσιμο του δρόμου είναι απαράδεκτη ενέργεια. Τέλος.
Αλοίμονο αν όποιος είχε πρόβλημα ακόμα και αν έχει δίκιο έκλεινε τους δρόμους. Θα μου πεις τι άλλο...Δεν ξέρω και δεν είμαι αυτός που θα το υποδείξει. Το έχω πει και το έχω γράψει χιλιάδες φορές. Οπως ακριβώς βρίζω την εκμετάλλευση του εργαζομένου και την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών στην Ελλάδα και λέω στην Αγγλια δεν θα συνεβαινε ποτέ αυτό, έτσι λέω και τώρα. Σε ένα πραγματικό κράτος, ο δρόμος δεν θα έκλεινε ποτέ.
Δεκτή και σεβαστή η απελπισία τρων αγροτών, δικαιολογεί ομως τον αποκλεισμό δρόμων με ΤΡΑΚΤΕΡ ;;;;
ReplyDeleteΠώς οργανώθηκαν σωστά οι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια εν όψει των εξελίξεων της Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ ;
Πώς φρόντισαν να μην συμβούν οσα συμβαίνουν και σας βγάζουν στους δρόμους ;
Δίκαιη η αγανάκτηση αλλα λάθος ο αποκλεισμός δρόμων.
Φιλικά.
υγ. εχεις e-mail
Συμμερίζομαι Νίκο μου την αγανάκτησή σου και το δίλημμά σου!
ReplyDeleteΣυμμερίζομαι αν θες ακόμη και την απόφασή σου να σταθείς και εσύ μαζί με τους πολλούς συναδέλφους σου έστω και κλείνοντας τους δρόμους!
Όμως κι εγώ δεν συμφωνώ ότι το κλείσιμο των δρόμων είναι μία σωστή μορφή αγώνα!!
Φοβάμαι ότι όποιοι πήραν την απόφαση αυτή άλλα είχαν στο νου τους, και όχι το συμφέρον της βασανισμένης αγροτιάς!!
Οδηγούν τον αγώνα σε λάθος μονοπάτια, και δεν μπορώ να πιστέψω ότι το κάνουν άδολα...
Εύχομαι πάντως ό,τι καλύτερο στους αγώνες σας!
Πού ο καιρός που ο Χατζηγάκης ανέβαινε στα τρακτέρ "μπροστάρης" των αγροτών!!!! Και ο Καραμανλής που έταζε ότι θα πηγαίνει αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες και θα απαιτεί εκ μέρους των αγροτών.....
ReplyDeleteΝίκο μου να αποφεύγετε το κλείσιμο των δρόμων επ' αόριστον. Είναι αντιδημοκρατικό μέτρο.
Νικο, αγαντα!!! Μαζι σας, γιατι θεωρω οτι ειναι μειζονος σημασιας το αγροτικο θεμα για τη χωρα ολοκληρη.
ReplyDeleteΗ γνωμη μου ομως ειναι οτι πρεπει να βγειτε δυναμικα στον αγωνα για την επιβιωση σας με νεους τροπους και διαφορετικου ειδους διεκδικησεις.
Γιατι πρεπει να λαβετε υποψιν σας και αυτο που ευστοχα σημειωσε ο Greek Rider.
Και πρεπει να απαιτησετε απο τους τοπικους βουλευτες (ανεξαρτητως κομματος) να ειναι μαζι σας στους αγωνες σας.
Για να δοθει ομως πραγματικη και βιωσιμη λυση και για τα επομενα χρονια.
Γιατι το να παρετε μερικα ευρωπουλα ο καθενας σας, ουσιαστικα δεν θα λυσει κανενα προβλημα. Απλα θα το κουκουλωσει για πολλοστη φορα.
Καλη δυναμη!!!
Εγω με το κλεισιμο δρόμων συμφωνο απόλυτα..
ReplyDeleteΕιναι ενα αρκετα καλο και δυνατό μετρο πίεσης (ίσως και το μοναδικο)..
Όπως όλοι δειχουμε κατανόηση στους εργαζομένους της ΔΕΗ που κατεβάζουν τους διακόπτες ή όπως δειχνουμε κατανόηση στους εκπαιδευτικούς όταν απειλούν με απεργίες πάνω στις πανελλήνιες εξετάσεις των μαθητών, την απεργία των οδηγών λεωφορείων ή δεν ξέρω τι άλλο!
Αν δεν υπάρχει γενικότερος κοινωνικός αντίκτυπος δεν έχει νόημα κι δύναμη η κινητοποίηση...
Ίσως στην ¨ουτοπική κοινωνία¨ του Πλάτωνα αυτού του ειδους οι κινητοποιήσεις να ήταν απαράδεκτες, αλλα στην δική μας ειναι απόλυτα κατανοητές...
Αυτά όσον αφορά τον τρόπο δράσης των αγροτών... όσον αφορά τα αιτήματα εκει σηκώνει μεγάλη κουβέντα και πιστευω κανενα μεσο (τηλεόραση, διαδύκτυο, ραδιόφωνο) δεν μπόρεσε να καλύψει ικανοποιητικά τα αιτήματα των αγροτων.. ειναι τόση η ανεπαρκής πληροφόρηση που αμφιβάλλω αν υπάρχουν αιτήματα που να ειναι κοινα αποδεκτά από ολους τους αγρότες ή τουλάχιστον γνωστά σε ολους τους αγρότες...
Πιθανόν ναφταίει η απουσία ενος ικανου πανελλήνιου φορέα να εκπροσωπήσει ικανοποιητικά ολους τους αγρότες της Ελλάδας (που ως γνωστόν το καθε μερος εχοντας τις δικές του ιδιαιτερότιτες,έχει πιθανόν και διαφορετικα αιτήματα).
Υ.Γ. Ειδα καποια αιτηματα της ΓΕΣΑΣΕ και τις ΠΑΣΕΓΕΣ και τα θεωρώ μάλλον ζητιανιές....
Όσο αφορά την μειωσει του αγροτικου πληθυσμού δεν μμπορω να καταλάβω την κουβέντα σας... θα μειωθει όσο πρέπει να μειωθει... δεν υπάρχει οριο (κατώτατο), οσο αντέχει η αγορά ... και δεν μπορω να καταλάβω για ποιο λόγο να βρεθε ενας πολιτικός και να πει οτι ο αγροτικος πληθυσμός στην ταδε χώρα (Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση) πρέπει να μειωθεί στο 20% ή στο 10% ή στο 5% ή στο 1%!!!!! Μπορει να μειωθεί στο 0,5% και σε 100 χρόνια να υπάρχουν τέτοιες συνθήκες που να ανέβει στο 1,2%!!!! Ειναι κακό; κανεις δεν ειναι σε θέση να καθορίσει και δεν πρέπει κιόλας το επί της εκατό ενός πληθυσμού σε ένα επάγγελμα!!! Ας μας πει καποιος πόσο τοις εκατό ειναι σήμερα το επάγγελμα αυτών που πουλάνε σπίρτα; Είναι 0,000006% ή λιγότερο;΄και έχει σημασία που ειναι τόσο;
ReplyDeleteΠροφανώς αυτοί που φεύγουν , φευγουν για πολλούς λόγους από την γεωργία και κανεις δεν χάνεται... οι λογοι δεν ειναι μονο οικονομικοί! ειναι και θέμα επιλογής του καθενός ή κοινωνικοί....
Πάντως αν θελουμε να αυθήσουμε το ποσοστό των αγροτών μπορούμε να υιοθετήσουμε τις απόψεις των ¨Λουδιστών¨ που υποστήριζαν οτι οι μηχανές προκαλούν ανεργία!!!!
Μπορούμε να συγκομίζουμε τα τευλα με τα χέρια, να μειωθεί η παραγωγή του κάθε αγρότη - παραγωγού και για να μεινει σταθερή η συνολική ποσότητα να καλλιεργούν περισσότεροι αγρότες!!!!!!!!!!!!
Τι λέτε;
Κύριε Τσιανόπουλε το δεύτερο σχόλιο σας με βρίσκει σύμφωνο.
ReplyDeleteΤο πρώτο καθόλου στο πρώτο του μέρος.
Διαφωνώ κάθετα.
Ομως στο τέλος λέτε για κάποιον πανελλήνιο φορέα και αυτό με βρίσκει σύμφωνο. Ο φορέας αυτός πρέπει να ειναι καθαρά επαγγελματικός και καθόλου κομματικοποιημένος, προσηλωμένος καθαρά σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και επενδύσεων που θα βελτιώσουν πολλά θέματα των αγροτών.
Για την ζητιανιά επίσης συμφωνώ και ειναι φτηνή και καό κάνει στην έξωθεν εικόνα των αγροτών που προσωπικά σέβομαι κι εκτιμώ.
Tι να σου πω,βρε Νικόλα,η γεωργική δουλειά,ο κόπος,η "τυράννια",δεν πληρώνονται με τίποτατάχουμε ξαναπει!Από την άλλη μεριά,αγρότες πολλών ταχυτήτων,αλλο ο αγρότης του κάμπου,ακόμη και με μικρή ιδιοκτησία,άλλο ο αγρότης στα πιο ψηλά,΄όπου έτσι κι αλλιώς η μεγάλη ιδιοκτησία είναι περιορισμένη.
ReplyDeleteΤαχουμε πει κι από κοντά,είμαι με τον αγρότη του μεροκάματου,όχι με το σύγχρονο μεγαλοτσιφλικά του κάμπου που βγάζει ένα τρακτέρ στην εθνική και τ'αλλα δουλεύουν στα χωράφια!Ψέμματα;
Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς !
ReplyDelete:)
@busy bee
Ευχαριστω για την συμπαράσταση. Οντως μεγάλο ζήτημα αλλά βλέπω πως εστω και αργά αρχίσαμε να συζητάμε και μεγάλα ζητήματα όπως η κατοχύρωση του επαγγέλματος.
@ikor
μεγαλα ζητήματα βάζεις και εσυ ikor.
Εχουν γίνει πολλές προσπάθειες συνεταιριστικών μονάδων παραγωγής και εμπειρίας, οι περισσότερες εκ τον οποίων ειναι βουλιαγμένες στα χρεη λόγω κακοδιαχείρισης...
Και σε αυτο δεν μας φταίει καμιά κυβέρνηση...
Γιαννη,
ειναι κονο μυστικό αυτο που αναφέρεις. Δυστυχώς ο αγροτικός κόσμος πληρώνει πολύ ακριβά τον λαϊκισμό.
@laplace78
ReplyDeleteευχαριστώ για την συμπαράσταση στο blog του Τζονάκου.
@ndn
δεν θα διαφωνήσω φίλε Νίκο. Είμαι και εγω ενάντια στο κλείσιμο των δρόμων. Ως που όμως να βρούμε κάποιον καλύτερο τρόπο διαμαρτυρίας, θα μας υποστείτε!
Τζονάκο,
πολυ απλά...Δεν φρόντησαν!
σσ. Θα επανέλθω με νέο σχόλιο στο blog σου.
Μαριάννα,
η συγκεκριμένες κινητοποιήσεις δεν εχουν δόλο. Είναι πραγματική η αγανάκτηση μας.
Nίκο όταν αμφισβητώ την άδολη προαίρεση κάποιων για το κλείσιμο των δρόμων φυσικά και δεν εννοώ τους αγανακτισμένους αγρότες που δεν έχουν άλλη διέξοδο διαμαρτυρίας σε αυτή τη φάση, έτσι όπως οδηγήθηκε ο αγώνας τους. Εννοώ αυτούς που έρριξαν στο τραπέζι τέτοια πρόταση για κλείσιμο των δρόμων.
ReplyDeleteΑυτούς αμφισβητώ.
Χωρίς φυσικά να είμαι γνώστης προσώπων και καταστάσεων και συνεπώς δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να κάνω λάθος και η απόφαση να προήλθε πράγματι αβίαστα και όχι καθοδηγούμενα τεχνιέντως, από την πλειοψηφία των οργάνων του αγροτικού κινήματος.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΣΙΑΝΟΠΟΥΛΟ ΓΡΗΓΟΡΗ , ΔΙΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ....
ReplyDeleteΝΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ...
ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΜΑΣ ΠΕΡΗΜΕΝΟΥΝ
Γενικά είμαι κι εγώ κατά των κινητοποιήσεων και κάθε λογής μπλόκων, εκτός αν έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Θα βγει κάτι θετικό από αυτές τις κινητοποιήσεις ή γίνονται μόνο για τον τζερτζελέ; Ιδού η απορία.
ReplyDeleteΕχω μια απορία....
ReplyDeleteΑπό αυτούς που είναι ενάντια στο κλείσιμο των δρόμων δεν μας λέει και ο καθένας και το επάγγελμά του;
Έτσι από περιέργεια....
Γιατί είπαμε... ο εργάτης της ΔΕΗ κατεβάζειτο διακόπτη, ο καθηγητής απειλει με απεργία πάνω στις πανελλήνιες εξετάσεις, ο λιμενεργάτης κλείνει το λιμανι και α; μείνουν τα νησια χωρίς τρεοφοδοσία...
Π΄ρέπει να το καταλάβουμε .. σε μερικούς κλάδους δεν πάρχουν πολλές επιλογές για την μορφή του αγώνα κάποιων διεκδικήσεων...
Και αν κάποιος από τους αναγνώστες του ιστολογίου πει οτι ειναι αντίθετος με τα μπλόκα και δηλώσει επάγγελμα περιπτεράς τον καταλαβαίνω απόλυτα... στην δική του περίπτωση και να κλείσει το περιπτερο του δεν τρέχει και τίποτε!
Και ας το καταλάβουμε.. δεν υπαρχει για την ωρα αλλη μορφη αγωνα...
Στην Ιαπωνια αν δεν κανω λάθος οι υπάλληλοι που απεργουν φορούν ενα μαυρο περιβραχιονιο και δουλευουν κανονικα! (αλλά εδω δεν ειναι Ιαπωνια, εκει ο Υπουργός αν κατηγορηθεί για κατι κανει χαρακιρι, εδω πάει στα μπουζούκια ).
Δεν μπορει ο αγρότης να κάνει απργία πείνας (γιατι αν το κανει κανεις δεν θα ενδιαφερθει), δεν μπορει να αποκλείσει μονο τους χωραφόδρομους (γιατι και παλι κανεις δεν θα ενδιαφερθει), δεν γινεται να αυτοπυρποληθεί (οπως ειχε κανει καποιος αγροτης παλιοτερα γιατι και πάλι χέστηκε η φοράδα μεσα στο αλώνι), δεν γίνεται να κανει διαμαρτυρία μεσα στο καλοκαιρι (γιατι καταστραφηκε οριστικά ακομη και αν ικανοποιηθούν ολα τα αιτηματα του όπως επίσης αντίστοιχα δεν απεργει καθηγητής μεσα στο καλοκαιρι ή δημόσιος υπάλληλος το ΣαβατοΚύριακο)...
Σε κάθε περιπτωση η μορφή άγώνα πρεπει να εχει επιπτωσεις στο κοινωνικό συνολο αλλιώς κανεις δεν ενδιαφέρεται... Μονο ετσι δίνονται γρήγορα λύσεις...
Ειδάλως οι αγρότες μια ζωη θα φορούσαν περιβραχιονιο στο χέρι!
Διαφωνει κανεις;
Και άλλο ειναι η μορφή αγώνα και άλλο τα αιτήματα!!!!
Η μορφή αγωνα ειναι αναγκαίο κακό (οπως και στα άλλα επαγγέλματα και με βρίσκουν συμφωνο).
Τ αιτήματα ειναι που πρέπει να εξετάζουμε καθε φορά!
Αν ειναι δικαια τα αιτήματα των αγροτών καλως ειναι στο δρόμο, αν ειναι παραλογα κακώς! Αν ειναι δικαια τα αιτηματα των εργατων της ΔΕΗ καλώς κατεβάζουν τους διακόπτες, αν ειναι παράλογα κακώς! Αν ειναι δίκαια τα αιτηματα των καθηγητων καλώς απειλουν με απεργιες αν οχι κακώς!
Επαναλαμβάνω σε μια ουτοπικη κοινωνια (του Πλάτωνα) εσεις που ειστε κατά θα είχατε απόλυτο δίκιο...
Εδω ομως ειναι η πραγματικότητα και μια τετοια αάποψη δικαιολογήται μόνο αν δεν μας ενδιαφέρουν οι συνανθρωποί μας (στην προκειμένη περίπτωση οι αγρότες).
Οπότε Νίκο εσυ που έχεις και όρεξη βρες και γρράψε τα αιτηματα να τα σχολιασουμε αν ειναι σωστα ή οχι, γράψε και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και να σχολιάσουμε αν ειναι σωστές ή οχι...
Γρηγόρης
ΦΙΛΕ ΓΡΗΓΟΡΗ ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ...
ReplyDeleteμερόπη,
ReplyDeleteμπορεις να διανοηθείς το μέγεθος της κοροϊδίας σε βάρος μας εκ μέρους του Καραμανλή που αποτελεί η τοποθέτηση του Χατζηγακη υπουργού γεωργίας;
Οι αγρότες τώρα πλέον τους κατάλαβαν...
Αντώνη,
αν μη τι άλλο καταλαβαίνεται και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα επαναλάβω για ακόμη μια φορά πως είμαι αντίθετος με το κλείσιμο των δρόμων.
Γρηγόρη,
ReplyDeleteνα σε ευχαριστήσω για τα σχόλια σου που βοηθούν στο να γίνουν αντιληπτά κάποια πράγματα από φίλους που δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση του ζητήματος. Αναπλήρωσες την απουσία μου από τον σχολιασμό λόγω της παρουσίας μου στα μπλόκα και σε ευχαριστώ.
Η απουσια αγροτοσυνδικαλισμού στην γεωργια είνι μια τεράστια πληγή για τον κλάδο μας και η βασική αιτία των δεινών μας. Εκανες πολυ καλά που το ανέφερες.
Οσο για το ζήτημα της μείωσης του ποσοστού των αγροτών έχω την γνώμη πως αν μας προετοίμαζαν θα ήταν πιο εύκολο να είχαμε φύγει κάποιοι.
Αν κρίνω απο τον εαυτό μου δεν κρύβω πως θα επιθυμούσα διακαώς να αλλάξω επάγγελμα αλλά εχω είδη κάνει επενδύσεις που με δεσμεύουν εδώ.
Τζονάκο,
ReplyDeleteνομίζω πως συμφωνώντας με τις θέσεις μας οπως τις παρουσιάζει ο Γρηγόρης, ίσως να αποδέχεσαι ως έσχατη λύση την προσφυγή μας σε αυτού του είδους κινητοποιήσεις.
vad,
θα προσέλθω στην παραλαβή του βραβείου μου στο blog σου με ενα τεράστιο πλακάτ που θα γράφει ¨Στηρίξτε τις αγροτικές κινητοποιήσεις"!!
Βασίλη, δεν υπάρχουν μεγαλοτσιφλικάδες στην περιοχή μου. Κατι παλιοί ¨νοικοκυραίοι¨με αρκετά χωράφια που υπάρχουν είναι και αυτοί καταχρεωμένοι. Το παράδειγμα που παρουσιάζεις αφορά πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε άθλια κατάσταση και το ξέρεις.
Μαριάννα,
ειμαι και εγω δύσπιστος απέναντι σε κάποιους αγροτοπατέρες . Τους θεωρώ μάλιστα κύρια υπεύθυνους για τα χάλια της γεωργίας. Π.Χ. ο Κοκκινούλης είναι ο μόνιμος δούρειος ίππος της Ν.Δ. στο στρατόπεδο τον αγροτών. Ευτυχώς βλέπω το θέατρο σκιών που παίχτηκε στις κινητοποιήσεις επι Σημίτη με κύριο πρωταγωνιστή τον Χατζηγάκη και τα γαλάζια αγροτοστελέχη να εχει γίνει αρκετά αντιλυπτό στις μέρες μας. Οχι πλήρως όμως...
Αγρότη,
λυπάμαι που το λέω, αλλά τα μπλοκα μας χρειάζονται...
Σοφια,
τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα οικ. οφέλη υπάρχουν πάντα από τις διεκδικήσεις αυτό είναι αλήθεια.
Τσιανόπουλε έγραψες!
ReplyDeleteΗδη απάντησα οτι διαφωνώ με αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις, ως άκρως αντιδημοκρατικές.
ReplyDeleteΣε άλλο συμφώνησα με τον παραπάνω κύριο.
Το κοινό αίσθημα ειναι πλέον εναντίον των αγροτών και εύχομαι να μην ειναι θύματα της κάθε κομματικής δημαγωγίας.
Με προσβάλλει βάναυσα το να κλείνουν δρόμους με τρακτέρ, ειναι ενας βιασμός της κοινωνίας αυτός.
Λυπάμα, δεν προσβάλλω, απλα διαφωνώ. Κάθετα.
Καλό απόγευμα αγαπητέ Νικο και καλήγ συνέχεια.
Για να απαντήσω στον Γρηγόρη να πω ότι όπως έχω δηλώσει είμαι μηχανικός και εργαζόμενος σε μία αρκετά μεγάλη εταιρία στο Λονδίνο. Δεν κατάλαβα που θα βοηθήσει αυτό στην συζήτηση αλλά μιας και το ζήτησε θα έχει κάποιον λόγο.
ReplyDeleteΗ αρκετά μεγάλη μου εμπειρία από το εξωτερικό από τις πολλές χώρες (ούτε 1 ούτε 2) που έχω εργαστεί με οδηγεί στην άποψη που κατέθεσα. Το κλείσιμο των δρόμων δεν αποτελεί σωστή λύση και δεν θα μπορούσε να γίνει σε καμία χώρα πλην του Ελλαδιστάν.
Οταν το πολιτικό μας σύστημα πλειοδοτεί σε προσφορές για να γίνουν τα αυτονόητα, δηλαδή καθε Ελληνας πολίτης να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά για τα οποία πληρώνει, τότε απλά επιβραβεύει τέτοιες συμπεριφορές που στο μέλλον μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερες.
Αυτό είναι το ισχυροτερο μου επιχείρημα, οπότε νομίζω ότι είναι περιττό να επιστρέψω εκ νέου. Κατέθεσα την άποψη μου στο "Διλημμα" του Νίκου.
Καλό βράδυ σε όλους.
Υ.Γ. Για την Ιαπωνία απλά να πω ότι το αν φοράνε περιβαρχιόνιο ή ειδική στάμπα στην μπλούζα ή αν απλά το δηλώνουν στο HR ποικίλλει ανάλογα με την εταιρία.
Α εσύ ήσουν που έκλεισες την Εγνατία και ταλαιπωρήθηκα να πάω στην Θεσσαλονίκη. Με έκανες να τρέχω από Αλεξάνδρεια από την παλιά εθνική οδό.
ReplyDeleteΗ ποινή σου είναι να κεράσεις καφέ.
Τώρα για τον αποκλεισμό των δρόμων δεν βλέπω να υπάρχει καμία άλλη μορφή πιέσεις στους έχοντες και κατέχοντες. Στους άρχοντες και τους προύχοντες. Αν υπάρχει καμία φαεινή ιδέα ας την πει οποίος την έχει.
Νομίζω ότι πρέπει να κλείσουμε τους δρόμους όλοι μας ως καταναλωτές γιατί δεν μπορεί να μας δείχνουν στην τηλεόραση τους αγρότες που παράγουν πορτοκάλια να αφήνουν να σαπίζει η παραγωγή τους γιατί θέλουν να την αρπάξουν οι έμποροι με άκουσον-άκουσον 1 λεπτό (σέντσι) και χθες που ήμουν σούπερ μάρκετ να τα έχουν 99 λεπτά (σέντσια) και ο μανάβης 1.19 ευρώπουλα. Σε ερώτηση μου στον μανάβη μιας και είναι φίλος, μου είπε ότι δεν υπάρχουν στην αγορά ελληνικά πορτοκάλια. Αλήθεια, ψέματα δεν ξέρω. Λέω αυτό που μου είπε ο μανάβης. Και το πόσο πουλούσε το κιλό. Αυτό είναι αλήθεια.
Αυτό που γίνετε με τα πορτοκάλια τώρα, γίνετε με όλα τα αγροτικά προϊόντα και εμείς σαν μπάκακες τα χρυσοπληρώνουμε για να τα οικονομήσουν οι μεσάζοντες.
Στην επιστροφή όταν γυρνούσα από Θεσσαλονίκη στα διόδια μίλησα με ένα ρυζοπαραγωγό. Τους περνούν το ρύζι 25 λεπτά (σέντσια).
Στο σούπερ μάρκετ ξέρει κανένας πόσο το πληρώνει;
5 εύρων το κιλό. Βέβαια. Μεγάλη ταλαιπωρία η συσκευασία. Να φανταστείτε ότι τα έξοδα και ο κόπος του παραγωγού δεν είναι τίποτα αφού την εργασία του την κοστολογούν στα 0,25 εύρων ή 25 λεπτά (σέντσια).
Να πω για το σιτάρ;
12 λεπτά (σέντσια)από τον παραγωγό το σταρ.
3 εύρων στον φούρνο.
Σε πέντε τράπεζες δώσανε 28 δις εύρων για να μην πάθουνε κρίση οι Κροίσοι, σε χιλιάδες αγρότες 650 εκατομμύρια.
Που από αυτά τα 650 θα έπαιρναν κάποιο ποσό έτσι και αλλιώς γιατί τα δικαιούτανε μέσω του ΕΛΓΑ.
Αντί λοιπόν να τα βάζουμε με τους αγρότες που δεν φταίνε σε τίποτα και δεν έχουν καμία άλλη μορφή να διαμαρτυρηθούνε, θα πρέπει να τα βάλουμε με όλους αυτούς που δεν βάζουν όρια ούτε προς τα πάνω αλλά ούτε προς τα κάτω σε όλα τα επίπεδα.
Είτε αυτά είναι προϊόντα είτε είναι η ίδια μας η ζωή.
Πρέπει να μας τρομάζει όλους αυτό.
Καλή δύναμη και κουράγιο στον αγώνα που κάνετε για όλους μας.
Και την επόμενη φορά Νίκο θα πάω από Κουλούρα για να τιμωρηθείς επ’ αυτοφώρω.
Υ.Γ.
ReplyDeleteΣυγνώμη για τα χωριάτικα. Χωριάτες μπορεί να μας περνάνε αλλά για μαλάκες όμως όχι.
@tzonakos
ReplyDeleteεμένα πάντως, όπως και εσένα είμαι βέβαιος, υπάρχουν πράγματα που με προσβάλουν πολύ περισσότερο απο το να κλεινουν οι δρομοι...
@ndn
η δική μου πρόταση για να μην είμαστε μόνοι σον κόσμο σε τετοιου είδους κινητοποιήσεις είαι άλλη- αντιστοιχη με αυτή των ευρωπαίων συναδέλφων μου. Η διαμαρτυρία με τα τρακτερ και η καθοδος στις πόλεις. Ισως μας στοιχισει λίγο παραπάνω σε πετρέλαιο, αλλά δεν θα ήταν και άσχημα να κατεβαίναμε στο σύνταγμα με τα τρακτέρ!
@Olganos
ReplyDeleteδεκτή η ποινή μου φίλε, Θα την εκτίσω με...ευχαρίστηση!
Να είσαι σίγουρος Δημήτρη πως δεν θα λάμβανα μέρος ποτέ σε κλεισιμο δρόμων αν δεν υπήρχε εναλακτική οδός, οπως στην περίπτωση του κόμβου της Κουλούρας όπου υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε οποιονδήποτε προορισμό, μέσω άλλων οδών, εστω και με λίγη ταλαιπωρία για τους πολίτες.
Πολυ σωστη η παρατήρηση σου οτι ως καταναλωτές πρέπει να αντιδρούμε ακόμη και πιό ακραία. Ειναι απίστευτη η δικτατορία των καρτέλ. Και ειληγκρινά ήθελα να μάθω την άποψη του Υπουργού ανάπτυξης που είναι και υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, για αυτό το θέμα. Και αν σκοπευει να κάνει κάτι. Εχω αποδείξεις που σε ενα σοβαρό κράτος όπου λειτουργούν οι θεσμοί, θα είχαν πάει κάποιοι φυλακή.
Τα παραδείγματα που φέρνεις είναι χαρακτηριστικότατα για το τι συμβαίνει σε βάρος μας και σε ευχαριστώ για αυτό . Χαίρομαι πολυ κάθε φορά που έχω υποστήριξη απο ανθρώπους εξω απο τον αγρότικο χώρο.
Υ.Γ. Σε ευχαριστώ για τα ...χωριάτκα!
Νίκο καλησπέρα, η γνώμη μου είναι κάπου στην μέση χωρίς να ξέρω και πολλά πολλά.
ReplyDeleteΑπο την στιγμή που δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να σας ακούσουν και να δώσουν απαντήσεις τότε καλά κάνετε και μπλοκάρετε τους δρόμους.
Απλά έχει μεγαλύτερο ζόρι από το να μην έχουμε λεωφορεία για 12 ώρες.
Και πάλι δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, έρχονται οι εκλογές και έτσι χάρισαν τα 500 εκ. σε άλλη περίπτωση ακόμη θα είχαμε "διάλογο"...
Η αλήθεια πάντως, για εμένα, είναι μια: μας έχουν κάνει να ντρεπόμαστε που είμαστε Ελληνες και έμεσσα μας ωθούν να βγάλουμε το μάτι του διπλανού μας προστατευόντας το προσωπικό μας συμφέρον.
Νίκο γεια σου
ReplyDeleteΑυτό που συμβαίνει σήμερα στην χώρα είναι απλά αποτέλεσμα, της δικής μας αδιαφορίας απέναντι στους αγρότες. Όταν ο πολιτική στην Ελλάδα γενικότερα χρησιμοποιεί τους αγρότες σαν πηγή με σταυρουδάκια για τις εκλογές και ασχολείται μόνο με τα αστικά κέντρα τότε είναι λογικό και οι αγρότες να αδιαφορήσουν για την δική μας"κάψα"... Πληρώνουμε λοιπόν την αδιαφορία των κυβερνήσεων και κατ' επέκτασιν την δική μας...
Σωστα λες Θάμνε. Εξάλλου τι ζητάμε 1,5 εκατομυριο αγρότες ;
ReplyDeleteΖηταμε το 1/28 αυτων που πήρε ο Βγενόπουλος, ο Λατσης και η λοιπή παρέα των τραπεζιτών...
Ψαρά σε ευχαριστω πολύ για την κατανόηση.
Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος. Ομως, θα πρέπει και οι ίδιοι οι αγρότες να μη αφήνουν τον εαυτό τους έρμαιο κάθε φορά τόσο στους συνδικαλιστές τους όσο και στον εκάστοτε βουλευτή της περιοχής. Ποτέ πριν απο τώρα δεν ήταν τόσο επιτακτική η ανάγκη οργάνωσης των αγροτών ακριβώς γιατί η ελεύθερη αγορά τείνει να τους εξαφανίσει. Γι'αυτό θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων όχι μόνο τώρα με τις διεκδικησεις αλλά και αύριο με την εκπροσώπησή τους και με τη ψηφο τους. Επίσης, θα πρέπει να δούν το θέμα διαγενεακά αν αγαπούν αυτό που κάνουν και θέλουν να το δούν καλύτερα αύριο. Να επιμορφωθούν, να ακολουθήσουν νέους τρόπους, να προσταστέψουν το περιβάλλον, να συνεταιριστούν εναλλακτικά κι όχι τυποποιημένα. Και φυσικά να δούμε και τις γυναίκες αγρότισσες που είναι εξαφανισμένες απο τα μπλόκα...γιατί κι αυτές προσφέρουν ίσως και περισσότερο κάποιες φορές.
ReplyDeleteΕν κατακλείδι να δούμε μαζί με τα αιτήματα και κάτι να αλλάζει στο χώρο ακριβώς για να προστατευτεί. 21ος λέμε....
Ελένη,
ReplyDeleteτο πρόβλημα της εκπροσώπησης των αγροτών είναι όπως ακριβώς το θέτεις.
Τωρα 'η ποτε θα έλεγα πρέπει να ξυπνίσουμε. Δεν φταινε μονο οι άλοι φταίμε και εμείς. ΝΑΙ εμεις -πρώτα απο όλα εμεις.
Εμεις φάγαμε το παραμύθι του "ολα τα λεφτά"
Εμείς εξακολουθούμε να εκλέγουμε τους ίδιους συνδικαλιστές ή και την ίδια κυβέρνηση , αν και δεν είναι του παρόντος κάτι τέτοιο.
Και μιλω και για τον εαυτό μου. Στο κατω κατω της γραφής ποιος φταίει για το οτι επέλεξα αυτο το επάγγελμα.
Είναι πολλές οι σκέψεις που βασανίζουν το μυαλό μου αυτες τις μέρες.
Σε ευχαριστω για το σχόλιο.
"...... NdN said...
ReplyDeleteΓια να απαντήσω στον Γρηγόρη να πω ότι όπως έχω δηλώσει είμαι μηχανικός και εργαζόμενος σε μία αρκετά μεγάλη εταιρία στο Λονδίνο. Δεν κατάλαβα που θα βοηθήσει αυτό στην συζήτηση αλλά μιας και το ζήτησε θα έχει κάποιον λόγο......"
΄Για να απαντήσω και εγω με την σειρά μου (δεν τα βάζω μαζί σου...)
προφανώς και με την δουλειά που κάνεις δύσκολα μπορεις να μπεις στο πνέυμα και στον τρόπο σκεψης των αγροτών. Ζεις μακρια, στο εξωτερικο σε μια χωρα με τελειως διαφορετική νοοτροπία. Εκει προφανώς (2 μηνες εζησα μονο Η.Β.) οι αγρότες εχουν τελειως διαφορετικη νοοτροπία και σαφώς τελειως διαφορετικη αντιμετώπιση από την εκει Πολιτεια! Αυτή ειναι λύση για την Ελλαδα με τα σημερινα δεδομένα (που φταίνε και οι αγρότες για την ακρατη κομματοποιηση και ανοργανωσια που τους διακρίνει.....)
Επίσης ζητησα τα επαγγέλματα για την περίπτωση που κάποιος δήλωνε καθηγητής ή εργάτης της ΔΕΗ (ούτε με αυτούς έχω τίποτα απλλά υπάρχει ανάλογος ΄τρόπος διεκδίκησης αιτηματων).
"....Οταν το πολιτικό μας σύστημα πλειοδοτεί σε προσφορές για να γίνουν τα αυτονόητα, δηλαδή καθε Ελληνας πολίτης να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά για τα οποία πληρώνει, τότε απλά επιβραβεύει τέτοιες συμπεριφορές που στο μέλλον μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερες....."
Αυτό να πω την αλήθεια δεν το κατ΄λαβα με το φτωχό μυαλό μου....
"....Υ.Γ. Για την Ιαπωνία απλά να πω ότι το αν φοράνε περιβαρχιόνιο ή ειδική στάμπα στην μπλούζα ή αν απλά το δηλώνουν στο HR ποικίλλει ανάλογα με την εταιρία...."
Ναι δεν γνωρίζω ολους τους τρόπους απεργίας των Ιαπώνων αλλά δεν εχει σημασία. Φαντάζεσαι εδω τους Ελληνες αγρότες να κανανε το ιδιο;
Να φορούσαν π.χ. μια μπλούζα που να έλεγε: "ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ";
Πόσα χρόνια αραγε θα εμενε αυτή η μπλούζα επάνω τους; 20; , 30; 40; ή 50;
Και τέλος να πω και στον Νικο από την μια λέμε να βαλουμε την δουλεια μας (των αγροτών συγκεκριμένα) πάνω από το κομματικό συμφέρον και στην τελευταία ανάρτηση πάλι κατηγορεί την κυβέρνηση... Να σχοίάσω επίσης και την τελευταία ανάρτηση του φίλου μας του Κρόγια που έλεγε οτι περιμένει εναγωνίως να αέβει το ΠΑσοκ στην εξουσιά " για να δουλέψουμε όλοι μαζί"!!!!!
Λες και πρέπει να ερθει το πασοκ για να δουλεψουν οι αγρότες αλλιώς δεν γίνεται! Λες και φταίει ΜΟΝΟ η κυβερνηση , κανεις άλλος!! Λές και αν αλλάξει η κυβέρνηση θα αλλάξουν όλα " ως δια μαγείας"!!!!
Να ξέρουμε να μην αγχωνόμαστε ειδικά τωρα που οι δημοσκοπήσεις δειχνουν μπροστα το πασοκ!!!! Δεν χρειαζεται οι φιλοι μας οι αγρότες να κανουν τίποτα!!!
Τα σχόλια δικά σας!
Γρηγόρη,
ReplyDeleteΔεν νομίζω να είναι θέμα επαγγέλματος το να σεβόμαστε τους νόμους. Το κλείσιμο των δρόμων είναι κάτι παράνομο που σε οποιαδήποτε χώρα θα τιμωρούνταν σύμφωνα με τον νόμο. Στην Ελλάδα του «πολιτικού κόστους» δεν τιμωρείται κανένας. Από τον έμπορο ναρκωτικών της Κρήτης μέχρι τον αγρότη της Θεσσαλίας, αλλά καλά καλά ούτε και αυτός που παρκάρει παράνομα. Εγώ μιλάω για τα αυτονόητα που είναι ο σεβασμός των νόμων.
Πράγματι ζω μακριά, αλλά υπήρχε και αποχή που ζούσα στην Ελλάδα. Εκεί μεγάλωσα, εκεί σπούδασα, εκεί δούλεψα πρώτη φορά. Δεν είδα να αλλάζει κάτι στην νοοτροπία και αυτό με λυπεί αφάνταστα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα που δεν υπάχρει λόγος να συζητήσουμε στο παρόν ποστ. Πάντως ούτε με την διεκδίκηση των καθηγητών εν μέσω πανελλαδικών, ούτε και με κατέβασμα του διακόπτη της ΔΕΗ συμφωνώ. Οπως ακριβώς δεν θα συμφωνούσα και με κάποιον γιατρό που θα άφηνε κάποιον να πεθάνει επειδή απεργει.
"....Οταν το πολιτικό μας σύστημα πλειοδοτεί σε προσφορές για να γίνουν τα αυτονόητα, δηλαδή καθε Ελληνας πολίτης να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά για τα οποία πληρώνει, τότε απλά επιβραβεύει τέτοιες συμπεριφορές που στο μέλλον μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερες....."
Αρχκά να πω ότι δεν θεωρώ ότι έχεις φτωχό μυαλό και δεν το κατάλαβες. Μπορεί η διατύπωση μου να μην ήταν σωστή. Δεν υποτιμώ ούτε προσβάλλω κάποιον σε μία συζήτηση σε περίπτωση φυσικά που αυτή διατηρείται σε ένα επίπεδο.
Με αυτό που έγραψα θέλω να πω ότι όταν η (κάθε) κυβέρνηση δίνει (στη ουσία δωροδοκεί) τους αγρότες (ή οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα) για να ανοίξουν το δρόμο και να μπορεί αυτος να χρησιμοποιηθει από τους υπολοίπους. Ετσι απλά επιβραβεύει παράνομες συμπεριφορές. Ο δρόμος πρέπει να είναι ανοιχτός γιατί αυτό επιβάλλει η κοινη λογική, αλλά και η υποχρέωση του κράτους σε όλους αυτούς που τον πλήρωσαν με τους φορους τους. Ελπίζω τώρα να το έγραψα καλύτερα και να είναι πιο κατανοητή η πρόταση μου.
Κι όμως Γρηγόρη, μπορεί να διερωτάσαι για την Ιαπωνία και την Αγγλία, αλλά οι τρόποι διεκδίκησης των εργαζομένων εκεί έχουν αποδόσει αποτελέσματα. Αντίθετα στην Ελλάδα ζείτε σε αρκετές περιπτώσεις έναν εργασιακο μεσσαίωνα. Μήπως τελικά δεν φταίει μόνο η «κακούργα κοινωνία» και το «άπληστο σύστημα», αλλά και εμείς που γενιά με γενιά δεν έκανε κάτι να τα αλλάξει; Μήπως και εμείς πρέπει να βρούμε τρόπους διμαρτυρίας ή διεκδίκησης κατά τους οποίους να δημιουργούμε μόνο συμμάχους στις κοινωνικές ομάδες και όχι εχθρούς;
Αντίστοιχα παραδείγματα έχω και από το εξωτερικό. Αν δεις τις αντιδράσεις των ανθρακορύχων ενάντια στη Θάτσερ και το αποτέλεσμα αυτών, αλλά και τον «νικητή» της αναμέτρησης και το συγκρίνεις με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό του Λονδίνου που είναι από τα ελάχιστα πράγματα που δεν ιδιωτικοποιήθηκαν θα διαπιστώσεις ότι ίσως και να έχω δίκιο. Στην πρώτη περίπτωση κάηκε όλος ο βοράς και οι ανθρακορύχοι πέθαναν στην πείνα και στην δεύτερη ενημερώθηκε όλο το Λονδίνο ως όφειλε και πήγαμε όλοι με τα πόδια στη δουλειά και υπογράψαμε εκατομμύρια άνθρωποι να παραμείνουν υπάλληλοι που εκδίδουν τα εισητήρια σχεδόν σε κάθε σταθμό.
Οσον αφορά το κομματικό σκέλος. Και πάλι θα επικαλεστώ την εμπειρία μου από το εξωτερικό και θα πω ότι ασχετως δικής μου κομματικής προτίμησης θεωρώ ότι είμαι λίγο πιο αντικειμενικός από άλλους. Γι αυτό και θα πω ότι συμφωνώ απόλυτα στην τελευταία σου παράγραφο. Είναι τουλάχιστον αστείο να λέμε ότι με το ΠΑΣΟΚ θα γίνει παράδεισος η Ελλάδα και όλα τα προβλήματα των αγροτών θα λυθούν αμέσως. Η αλλαγή δεν γίνεται απλά με την αλλαγή κυβέρνησης, αλλά προυποθέτει ικανότητα προσαρμοστικότητας όλων μας στα νέα δεδομένα. Καμία κυβέρνηση σε κανένα κρατος δεν κατάφερε με απλά διαχείρηση να αλλάξει τα πράγματα. Η αλλαγή νοοτροπίας έρχεται είτε από την κατανόηση της νέας κατάστασης από την πλειοψηφία, είτε όταν πλέον το πράγμα δεν πάει παρακάτω. Δουλειά του ΠΑΣΟΚ όταν με τα σημερινά δεδομένα γίνει κυβέρνηση, είναι να επιδιώξει την αλλαγή νοοτροπίας σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ανάμεσα σε αυτές και οι αγρότες, πριν φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο. Ας ελπίσουμε να το κάνει όχι για το καλό του ΠΑΣΟΚ ή το καλό της αγροτιάς, αλλά για το καλό του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Προσυπογράφω όλο το σχόλιο του NdN.
ReplyDeleteΜε βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Νίκο,
ReplyDeleteδεν έχω χρόνο αυτήν την ώρα, ούτε κάν να διαβάσω το κείμενό σου.
Όμως θά 'θελα να διαβάσεις το σημερινό δικό μου.
αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΔιαβάζοντας το άρθρο του Κου Λιολιόπουλου και τα σχόλια που ακολούθησαν θα ήθελα να διαφωνήσω με το «δίλημμα» το οποίο εκφράστηκε και φαίνεται να τον απασχολεί μέχρι την τελευταία παράγραφο του κειμένου του όπου και πλέον η απόφασή του είναι ξεκάθαρη. Προσπαθώντας να ψυχολογήσω το άρθρο του ,μου φαίνεται περισσότερο σαν μια προσπάθεια δικαιολόγησης και ηθικής δικαίωσης της ενέργειάς του να συμμετέχει στα μπλόκα προσπαθώντας να παρουσιάσει ένα «αδιέξοδο» το οποίο οδηγεί στον μονόδρομο, δηλαδή στον αποκλεισμό των δρόμων. Την ίδια μέθοδο πάνω κάτω επικαλούνται και άλλες κοινωνικές ομάδες κατα καιρούς. Προκαταβολικά ζητώντας συγγνώμη γιατί θα είμαι λίγο επιθετικός και έχοντας την πεποίθηση ότι τα σημερινά πολιτικά,οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα έχουν την αιτία τους και την λύση τους στην νοοτροπία και την ψυχοσύνθεση του ατόμου θα ήθελα να παραθέσω τα εξής
ReplyDeleteΑγαπητέ κύριε Λιολιόπουλε είμαι μέλος ενός νέου κόμματος στο οποίο ύψιστη αξία έχει το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης. Τα μέλη μας είναι άτομα τα οποία έχουν σαν τρόπο σκέψης ότι ο καθένας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την προσωπική του επιτυχία και ευτυχία στην ζωή του και δεν μεταθέτει/ απευθύνει αλλού τα προβλήματά του προς επίλυση, όποια και αν είναι αυτά (εξαιρέσεις δεκτές, αλλά ο κανόνας είναι αυτός). Απο ότι διαβάζω στο κείμενό σας υποστηρίζετε την ελεύθερη αγορά και τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε πως ένα μέλος μιας Φιλελεύθερης Κοινωνίας που δημιουργείται και στέκεται με τις δικές του δυνάμεις και μαθαίνει να έχει την ευθύνη των πράξεών του, προσφέρει τα μέγιστα μέσα από ατομική ή ομαδική πρωτοβουλία, σφυρηλατείται σαν προσωπικότητα , αποκτά διακριτό και αναγνωρίσιμο ρόλο, νιώθει μεγάλη ικανοποίηση και υπερηφάνεια για τα όποια επιτεύγματά του και αποτελεί πρότυπο ζωής.
Βλέπω και κατανοώ την στεναχώρια η οποία είναι διάχυτη στον αγροτικό τομέα. Είμαι σίγουρος πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όμως, επιτρέψτε μου να είμαι σκληρός και να πω πως δεν μπορείτε να κερδίσετε τον σεβασμό μου. Όχι μόνο για τους λόγους που εξηγεί ο Κος Τσαγκαράκης στο blog του - http://liberalcreta.pblogs.gr/2009/01/mploka-agrotwn-etsi-toys-emathan-etsi-kanoyn.html- ούτε μόνο για το γεγονός ότι δεν έχω δεί ούτε έναν αγρότη να καταγγέλλει αυτό το φαινόμενο που μας ταλανίζει πολλές δεκαετίες, ούτε μόνο για το γεγονός ότι και εσείς ποτέ δεν πρόκειται να ενδιαφερθείτε για μένα που είμαι 30 ετών με 2 πτυχία, με 870 ευρώ μισθό και αρκετή οικονομική εξάρτηση απο τους γονείς μου και δεν έχω καταφέρει εδώ στην Ελλάδα να ακολουθήσω το επάγγελμα που θέλω – ενώ εσείς το ασκείτε και μάλιστα επιδοτείστε για αυτό. Ο σεβασμός Κε Λιολιόπουλε δίνεται σε άτομα τα οποία αναγνωρίζουν την προσωπική τους ευθύνη αλλά την αναλαμβάνουν κιόλας.
Ο μεγαλύτερος ίσως λόγος για τον οποίον δεν πρόκειται να σεβαστώ τον αγώνα σας είναι οι ίδιοι λόγοι που με κάνουν να στεναχωριέμαι βλέποντας την «ελληνική εκδοχή» της εξέγερσης των αγροτών. Ακούστε λοιπόν τη δική μου στεναχώρια που βγαίνει απο την απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις που θα σας κάνω. Πως πρέπει να νιώσω όταν ακούω στα κανάλια να μιλάνε για «γαλάζια» και «πράσινα» τρακτέρ? Πόσοι αγρότες θα ξαναψηφίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ? Πόσοι θα βγούν με τα τρακτέρ γεμάτα με σημαίες να πανυγηρίζουν υπέρ του ενός η του άλλου κόμματος και θα λένε «να μας ζήσει»? Και τι πρέπει να νιώσω εγώ που θα τους δώ ? Μετά απο 35 χρόνια κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να υποθέσω οτι οι αγρότες πέφτουν ακόμα θύματα εξαπάτησης ? Και γιατί να σας προσέξει η Κυβέρνηση αφού το 40% περίπου των αγροτών ούτως η άλλως τα βλέπει όλα μπλέ στις εκλογές ? Πότε οι αγρότες ανέλαβαν τις δικές τους ευθύνες (βλέπε blog) για να ζητάνε τα ρέστα απο το κράτος ? Μήπως το κλείσιμο των δρόμων και η βιαιοπραγία απέναντι σε όποιον προσπαθήσει να τους χρησιμοποιήσει κανονικά γιατί είναι και δικοί του δρόμοι, είναι πράξη ατόμου που αναλαμβάνει τις ευθύνες του ? Αν ένας αγρότης συμμετέχει σε μπλόκα και μετά ξαναψηφίσει το κυβερνών κόμμα, θεωρείται ότι κάνει αγώνα? Θεωρείται οτι δικαιώθηκε ,η ο αγώνας συνεχίζεται ? θεωρείται οτι ανέλαβε τις ευθύνες του ? Αλήθεια οι αγρότες (και οι λοιποί) όταν ψηφίζουν,με τι κριτήρια επιλέγουν ένα κόμμα ? Με κριτήρια συλλογικά ( να πάει η Ελλάδα καλά) η με κριτήρια ατομικά ( εμείς οι αγρότες να πάμε καλά και οι άλλοι να πνιγούνε) ?
Η αλλαγή Κε Λιολιόπουλε είναι κάτι που ξεκινά απο τον καθένα μας ατομικά και μετά επεκτείνεται στο σύνολο. Εσείς που είστε νέος άνθρωπος και ονειρεύεστε να δείτε μια καλύτερη Ελλάδα πρέπει να συμβάλλετε στην αλλαγή αυτή. Οι σημερινές αγροτικές κινητοποιήσεις δεν βοηθούν προς την αλλαγή αλλά διαιωνίζουν την υπάρχουσα κατάσταση. Πόσο μάλλον όταν αυτή επικυρώνεται και με το νόμο σε κάθε εκλογική διαδικασία. Άλλωστε υπάρχει ένα ρητό που λέει « αν κάνεις αυτό που πάντα έκανες, θα παίρνεις αυτό που πάντα έπαιρνες». Η άρνηση απο την δική σας αλλά και απο πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες να προσαρμοστούν στην αλλαγή είναι πρόβλημα δικό σας και όχι των υπολοίπων. Αλλά δεν μπορείτε να παραγνωρίσετε το γεγονός ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και ο άνθρωπος οφείλει να προσαρμοστεί ( όπως άλλωστε πάντα κάνει).
Σε ένα νέο αγρότη σαν και εσάς που δεν αντέχει την υπάρχουσα κατάσταση θα σας πρότεινα να μαζέψετε όλους τους νέους με τα δικά σας πιστεύω και να δημιουργήσετε ένα νέο ρεύμα, μια νέα τάση/ πρόταση στην Ελληνική Αγροτική Πολιτική. Έχω την αίσθηση ότι έχετε την όρεξη και τη γνώση να το κάνετε. Θέλει ψυχή και συνέπεια, αλλά τα αγαθά κόποις κτώνται. Και τέλος, σε ότι αφορά το ψευτοδίλημμα που θέσατε να σας προτείνω μια τρίτη λύση : Μπείτε όλοι στα τρακτέρ πάρτε την Αττική οδό με κατεύθυνση Μαρκόπουλο και στη διαστάυρωση στρίψτε δεξιά. Συνεχίστε προς Ραφήνα και ρωτείστε που μένει ο Πρωθυπουργός. Βρείτε το σπίτι του και κυκλώστε το. Και στις επόμενες εκλογές....
Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος Ηλιόπουλος
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας
Αγαπητε κυριε Ηλιοπουλε.
ReplyDeleteΚατ΄αρχήν να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να αφιερώσετε τόσο πολύ απο τον χρόνο σας για να καταθέσετε στο blog μου αυτο πολύ εμπεριστατωμένο σχόλιο -ανάλυση.
Θα σας εκπλήξω κ. Ηλιόπουλε. Συμφωνώ με πολλά απο όσα λέτε. Ψυχανεμιστήκατε την αδυναμία μου να δικαιολογήσω πρώτα στον εαυτό την συμμετοχή μου σε μια κατά βάση αντιδημοκρατική ενέργεια όπως είναι το κλείσιμο των δρόμων. Ίσως να αναζήτησα ένα είδος νομιμοποίησης, το δέχομαι.
Συμφωνώ επίσης και για τον τρόπο διαμαρτυρίας που προτείνετε .
Ομως.
Θα σας καλέσω να ερθεται μια μέρα στο χωριό μου. Και να προτείνετε στους κατοικους του δουλεια πλήρης απασχόλισης με 700 ευρώ. Θα δειτε οτι θα ερθουν όλοι χιλιοευχαριστόντας σας. Ναι καλα το ακουσατε . Για 700 Ευρώ.
Γιατί εδω ζούμε με πολύ λιγότερα. Η καλύτερα ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ.
Πεθαίνουμε.
Κάθε μέρα , κάθε στιγμή.
Άνθρωποι ζωντανοί-νεκροί κ. Ηλιοπουλε .
Χωρίς ελπίδα....
Δεν θα επεκταθώ περισσότερο.
Αδυσόπιτα τα επιχειρήματα-σκληρές οι αλήθειες σας. Αυτη όμως είναι η δική ΑΛΗΘΕΙΑ , και αυτη η αλήθεις είναι που με σμπρόχνει στο δρόμο.
Θα σας ζητήσω μόνο μια χάρη.
Θα ήθελα να διαβάσετε την επόμενη ανάρτηση μου και να μου πείτε τι γνώμη σας. Ειλικρινά θα με ενδιέφερε η άποψη της φιλελεύθερης συμμαχίας Πάνω στο ζήτημα των καρτέλ.
Σας ευχαριστώ.
Ευχαριστώ για την απάντηση. Όχι δεν με εκπλήσει το οτι συμφωνείτε μαζί μου. Βεβαίως στείλτε μου το άρθρο, θα το διαβάσω και θα σας απαντήσω,μάλλον αύριο όμως διότι πρέπει να αποχωρήσω καθώς εχω χειρουργηθεί και δεν μπορώ να καθήσω σε καρέκλα με συνέπεια να δακτυλογραφώ όρθιος. Για το θέμα που λέτε με το χωριό σας, έχω άποψη, η οποία οφείλεται στην δική μου στάση ζωής, θα την παραθέσω και αυτή αυριο. Απλά ένα συντομο σχόλιο : Νομίζω πως η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να μιλάμε για δική μου αλήθεια και δική σας. Αυτό το συζητάμε αν θέλετε. Καληνυχτώ.
ReplyDeleteΝα απαντήσω εν συντομία στον NdN...
ReplyDeleteΔεν γνωρίζω τι έγινε με μετρό, ανθρακωρύχους και Θάτσερ..
Η μορφή αγώνα των αγροτών είναι ένα είδος απεργίας, όπως και των υπόλοιπων κλάδων. Κανένας δεν θέλει τις απεργίες γενικά, κανένας δεν θέλει να απεργεί για τον εαυτό του (γιατί δεν πληρώνεται εκείνη την ημέρα) είναι όμως ένα αναγκαίο κακό που "πρέπει" να κάνουμε και στον εαυτό μας (δεν πληρωνόμαστε) και στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο (γιατί αν δεν υπάρχει πίεση δεν υπάρχει και το αποτέλεσμα...)
…….και για το γεγονός ότι οι αγρότες δεν κάνουν τίποτα για την αυτοργάνωσή τους είναι και δική μου άποψη (ίσως το πρώτο που πρέπει να κοιτάξουν να κάνουν και όχι να οργανωθούν σε κόκκινα, πράσινα ή μπλε στρατόπεδα παρά μόνο σε αγροτικά στρατόπεδα!). Για αυτό και στην πρώτη μου ανάρτηση είχα αναφέρει ότι τα αιτήματα φαίνονται περισσότερο σαν ζητιανιές παρά σαν κάτι που να βοηθάει τους αγρότες στο μέλλον τους.
Απλά εδώ η κουβέντα μας αφορά τον τρόπο διεκδίκησης Ελλήνων αγροτών από το Ελληνικό κράτος και όχι κάποιας άλλης χώρας. Αν αλλάξουν πολλά θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος αγώνα των αγροτών..
Αυτά εν συντομία , τα λέμε σε άλλη ανάρτηση…..
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΛυπάμαι για την καθυστέρηση αλλά λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούσα να απαντήσω νωρίτερα. Στο πρόβλημα που θίγετε Κε Λιολιόπουλε ,δυστυχώς (η μάλλον ευτυχώς) ενδεχομένως να μην μπορώ να σας δώσω ικανοποιητικη απάντηση. Και αυτό διότι εγώ ακολουθώ ένα ρητό που λένε οι Αμερικανοί : “ Home is where the heart is”. Ο άνθρωπος περνάει καλά όταν ζεί σε ένα περιβάλλον το οποίο ικανοποιεί τις υλικές αλλά και τις πνευματικές του ανάγκες του. Ούτε εσείς επιλέξατε να γεννηθείτε στην Ημαθία, ούτε και εγώ επέλεξα να γεννηθώ στην Κυψέλη. Αυτό όμως το οποίο και οι 2 μας μπορούμε να επιλέξουμε είναι το πως θα περάσουμε την υπόλοιπη ζωή μας.Εγώ προσωπικά, αν ζω σε ένα μέρος στο οποίο δεν περνάω καλα με τα δεδομένα που προανέφερα είτε προσπαθώ να αλλάξω τα δεδομένα, η αν βλέπω ότι τα δεδομένα δεν λένε να αλλάξουν, φεύγω. Εξαρτάται απο το τι θέλω να κάνω σαν άνθρωπος. Αλλά έτσι είμαι εγώ και αυτό πιστεύω. Δεν νιώθω υποχρέωση να μείνω σε ένα μέρος επειδή απλά γεννήθηκα εκεί, η επειδή εκεί μένουν οι γονείς μου. Αν αυτό το μέρος δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μου και βλέπω ότι τίποτα δεν θα οδηγήσει προς τα εκεί,παίρνω μια γεναία απόφαση και φεύγω γιατι η ζωή είναι δική μου και όχι των άλλων. Δεν μπορώ όμως να περιμένω απο εσάς και απο τους άλλους να υιοθετήσετε την συγκεκριμένη σκέψη. Αν εσείς πιστεύετε ότι το χωριό σας έχει προοπτικές σε ένα συγκεκριμένο τομέα και θέλετε να το κάνετε ,τότε μαζευτείτε οι κάτοικοι και δραστηριοποιηθείτε εκεί. Δυστυχώς καταλαβαίνω απόλυτα ότι η αγορά στην Ελλάδα δεν είναι ελεύθερη ( κάτι για το οποίο η Φιλελεύθερη Συμμαχία αγωνίζεται διαρκώς)και τα χέρια σας είναι κάπως δεμένα αλλά πρέπει εκτός απο εμάς να βοηθείσετε και εσείς για να αλλάξουν τα δεδομένα, και στο χωριό σας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. ( σε ότι αφορά τα καρτέλ, θα επανέλθω με σχόλιο στο πόστ σας)
ReplyDeleteμε εκτίμηση,
Αλέξανδρος Ηλιόπουλος
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας