Αντιγράφω από το www.ethnos.gr την είδηση για την πολύ αξιέπαινη συμβολική ενέργεια του Συνασπισμού.
Παρότι ανήκω σε διαφορετικό κομματικό χώρο και παρά την διαφωνία μου με τις περισσότερες επιλογές των Τσίπρα-Αλαβάνου, ως πρόεδρων ενός κόμματος στο οποίο πιθανότατα και να είχα ενταχθεί αν επικρατούσε η ανανεωτική του πτέρυγα, δεν μπορώ παρά να μην τους συγχαρώ για την συμβολική μεν, με πολύ νόημα δε, κίνηση τους αυτή. θεωρώ αδιανόητο να ανεχόμαστε την αντιμετώπιση που έχουν από την κυβέρνηση οι "νόμιμοι κλέφτες" των ημερών μας.
Σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησαν την Τρίτη 150 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν για μια ώρα για το κυβερνητικό πακέτο στήριξης 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, τονίζοντας ότι οι τραπεζίτες προκαλούν την κοινωνία και τους εργαζόμενους με εκατομμύρια ευρώ κέρδη, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση τους επιβραβεύει.
"Φτάνει πια με αυτή τη βία των τραπεζών στην ελληνική κοινωνία. Φτάνει πια με αυτή τη βία των τραπεζών απέναντι στο εισόδημα του χαμηλόμισθου, του συνταξιούχου, του εργαζόμενου. Πρέπει κάποια στιγμή να αντιδράσουμε και είναι η ώρα τώρα να αντιδράσουμε, πριν να είναι πολύ αργά", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή που οι τράπεζες εμφανίζουν κέρδη δισεκατομμυρίων, ο κόσμος και τα νοικοκυριά "στενάζουν" από τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια πρόσθεσε και ανέφερε ότι "εάν οι μέτοχοι που κερδίζουν δισεκατομμύρια από κέρδη, δεν έχουν να βάλουν για να αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιο, τότε οι τράπεζες πρέπει με στοχευμένες πολιτικές κινήσεις να περάσουν υπό τον έλεγχο του δημοσίου".
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι απαιτείται η άμεση επανεθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας,ώστε μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, να δημιουργηθεί ένας δημόσιος πυλώνας που θα κατευθύνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα προς όφελος των δανειοληπτών και της κοινωνίας.
Στη συμβολική κατάληψη παραβρέθηκαν επίσης ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς.
«Οι τράπεζες, με πρωτοστατούσα την 'Εθνική', χρησιμοποιούν τις ελαστικές μορφές εργασίας ως έναν επιπλέον τρόπο να θησαυρίζουν. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων τους είναι 'ενοικιαζόμενοι', στερώντας τους έτσι συνδικαλιστικά, μισθολογικά και άλλα εργασιακά δικαιώματα, μετατρέποντάς τους σε εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας, κάτι σαν την Κ.Κούνεβα σε κάπως καλύτερη κατάσταση» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
20 comments:
Νίκο καλησπέρα.
Παρόλο που θεωρώ αυτές τις ενέργειες πολύ LIGHT νομίζω ότι είναι θετικές.
Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να έχει έναν κεντρικό κρατικό πυλώνα.
Αν το έλεγε αυτό ένας αριστερός την 1 Απριλίου του 2007 θα νόμιζαν όλοι ότι κάνει πλάκα. Σήμερα το λένε νομπελίστες οικονομολόγοι του συστήματος με τη Γαλλία να απειλεί ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες του G20 αν δεν φτιαχτούν διαδικασίες ελέγχου της οικονομίας!
Αλλάζουν οι καιροί και μετακινούμαστε σε πιο σύγχρονες και καθόλου λαικιστικές λύσεις όπως νόμιζαν έως τώρα οι νεοφιλελεύθεροι.
Και το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί υποδειγματικά και όχι με κομματισμό όπως μέχρι τώρα.
Η κυβέρνηση από την άλλη έχει άλλη τακτική, είναι μια ομάδα φανατικών ιδεοληπτικών του νεοφιλελευθερισμού που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να σκεφτούν έξω από τα κουτάκια τους και τον φανατισμό τους.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων τους είναι 'ενοικιαζόμενοι'
...απλα υπενθυμίζω οτι ενας επίσης πολύ μεγάλος αριθμος των εργαζομενων σ αυτές (αυτην), είναι αχθη αρουρης, που πανε εκει μεσα για να λιμαρουν τα νυχια τους, αφενος στερώντας την τράπεζα- και αρα τους πελατες της, δλδ εμας- απο αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό, και αφετέρου μην δίνοντας σε άλλους που θα είχαν τη διάθεση για ΔΟΥΛΕΙΑ, την ευκαιρία να προσληφθούν.
Καμια διαμαρτυρία όμως γι αυτό δεν πρόκειται να κανει ουτε ο Αλεκθηθ, ουτε κανείς....
Κακά τα ψέματα!
Η ακτιβιστικής μορφής διαμαρτυρίες μετρούν πιά!
Ξαφνιάζουν, είτε θετικά, είτε αρνητικά, μα οι εντυπώσεις μένουν...
Χμ.... κάτι τέτοια κάνεις...
και την ακους μεν από τους συντρόφους σου...
αλλά... με κάνεις να σε επισκέπτομαι...
γιατί διαφέρεις...
:-))))
Τι να πω;
Υπάρχουν καμιά φορά και οι θετικές εκπλήξεις!
Καλό μήνα Νίκο!
Με αλήθειες στη ζωή μας!!
:)))
Καλή η κίνηση του Τσίπρα αλλά κι αυτή όπως και πολλές άλλες δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.Οι τράπεζες μόνο εκεί που χρειαζόταν δεν τα έδωσαν τα λεφτά, αντίθετα έχουν πνίξει τις μικρές επιχειρήσεις.
Και δυστυχώς δεν είναι ψεμματάκι της ημέρας!
Καλημέρα Νίκο!
Συμφωνώ απόλυτα με την amantia...
μόνο εκεί που τα χρειαζόντουσαν δεν δώσανε..
Δώσανε στους δυνατούς για να γίνουν δυνατότεροι...
παραδείγματα άπειρα
την καλησπέρα μου
Μαρία-γειτόνισσα
Kαλημέρα φίλοι μου. Μια σειρα απο ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του όπως αυτή που περιγράφω στην ανάρτηση , αλλά και η απογοήτευση που εισπραττω απο το Πασόκ, με έκαναν να πάρω την μεγάλη απόφαση και να ενταχθώ στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερα θα σας πώ αυριο. Σας ευχαριστώ για τα σχόλια , να είστε καλά.
Καλό μήνα Νίκο!
καλο μηνα φιλε Νικο
Τώρα που τέλειωσε η πρωταπριλιά επιστρέφω στο Πασόκ! Δεν ξέρω εδώ, αλλά στο facebook έπιασε πολύ η πλάκα και "γελάστηκαν" πολλοί. Καλό μήνα λοιπόν και τα λέμε αύριο!
Υ.Γ. πάντως για το θέμα της συζήτησης μιλούσα απολύτως σοβαρά (να μην παρεξηγηθούμε), μπράβο στον Συνασπισμό
Αν το ελληνικό δημόσιο ήθελε να ανταγωνιστεί τους ιδιώτες έπρεπε να έχει μόνο 1 τράπεζα και όχι 3. Και από αυτην τη μία το 51% των μετοχών είναι αρκετό. Αυτό θα στο βεβαιώσει και όποιος ξέρει τα ελάχιστα από οικονομικά. Φυσικά είναι περιττό να σου πω ότι δεν θέλει το δημόσιο να ανταγωνιστεί τον Κωστόπουλο και τον Λάτση για προφανείς λόγους. Επομένως οι δηλώσεις περί κρατικοποίησης (ή ακόμα γελοιότερο περί εθνικοποίησης) της ΕΤΕ είναι ακόμα μία κορώνα λαικισμού. Το από που προέρχεται με αφήνει παγερά αδιάφορο. Κανονικά δηλαδή δεν θα έπρεπε να σε εντιπωσιάσει η κίνηση Τσίπρα...
Τώρα αν έχω δίκιο μπορεί να μας το πει και ο GR που ασχολείται με τα οικονομικά. Πάντως εγώ λέω ότι το merging ΤΤ και ΑΤΕ, με ταυτόχρονη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και κάλυψη της από τον μεγαλομέτοχο δηλαδή το ελληνικό κράτος, είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για να μπει φωτιά στον ανταγωνισμό. Ολα αυτά φυσικά με την προυπόθεση ότι το κράτος τον επιθυμεί...
Χαχαχα!!
Την πάτησα!!
Βέβαια το ότι θα εντασσόσουν στο ΣΥΡΙΖΑ με παραξένεψε αλλά είπα: λες;;;
Καλό μήνα και πάλι!!
Για σου Νίκο, ώστε πλάκα ήταν ότι προσχωρείς στο Συριζα;
Σε καλωσορίζω στο μπλογκ μου, δεν σου απάντησα εγκαίρως, σορυ.
Αμάν πια ούτε ένα ψεματάκι δεν είναι να πει κανείς!
Greek rider,
παρότι συμφωνώ με την ενεργεία δεν πιστεύω ότι πρέπει να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες. Το κράτος είναι για να ελέγχει και να ΕΠΙΒΑΛΕΙ τον ανταγωνισμό. Του φτάνει μια τράπεζα για αυτό, ίσως δυο μιας που θεωρώ επίσης καλή και ενδιαφέρουσα την άποψη του φίλου nDN για συγχώνευση και κρατικό έλεγχο ΤΤκαι ΑΤΕ . Δεν πιστεύω ότι νικιούνται τα μονοπώλια με νέα (κρατικά )μονοπώλια,. Μονό με την πραγματική λειτουργία του ανταγωνισμού και εκεί είναι κατά τη γνώμη μου ο ρόλος του κράτος. Γενικά με ενοχλεί όλη αυτή η κρατικολαγνεία που αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό
Υ.Γ να γιατί δεν θα μπορούσα να είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ!
Μαριάννα,
θέτεις ένα άλλο εξίσου σοβαρό ζήτημα και συμφωνώ μαζί σου. Ενοχλούμαι και εγώ με την κάλυψη των κηφήνων του δημοσίου που παρέχει χρόνια τώρα η Αριστερά , αλλά τουλάχιστον υπάρχει και κάποιος που να διαμαρτύρεται έμπρακτα για την νόμιμη ληστεία των τραπεζών Και αυτές που μας ληστεύουν δεν είναι αυτές που έχουν υπάλληλους σαν αυτούς που περιγράφεις-μακάρι να είχανε. Αυτές που μας κλέβουν έχουν κατά κόρον υπαλλήλους των 800-900 Ευρώ.
Πα-νικο,
Μην το λες. Οι ακτιβιστικές μορφές διαμαρτυρίας δεν εχουν παντα απήχηση, δυστυχώς. Δες το παράδειγμα του δύσμοιρου απεργού πείνας θεόδωρου Τενέζου κάτω απο το κτηριο της κατ ΄ονομα επιτροπής ανταγωνισμού. Ελάχιστοι νοιάστηκαν...
Ακανόνιστη.
μην το συζητάς, δράμα η κατάσταση μου :-))
Μαριάννα,
καλό μήνα . Το καλο δεν ξερεις απο που μπορει να ερθει. Σημερα ο τσιπρας αυριο ο Γιωργος, ενα νεο κόμμα κατι,ισως,καπου,καποτε...
Αδαμαντια,
ετσι ακριβώς είναι. Το να δίνεις λεφτα στις τράπεζες που ειχαν τεραστια και ανεξέλεγκτη κερδοφορία ολο αυτο το διαστημα, ειναι πρόκληση.
NdN ,
Πολύ σωστό το σχόλιο σου. Το κράτος αν ήθελε μπορούσε να συμμαζέψει τις ιδιωτικές τράπεζες αλλά δεν ήθελε και δεν θέλει-συμφωνώ απόλυτα. Έτσι όπως το θέτεις δεν θα έπρεπε να εντυπωσιαστώ τόσο από την κίνηση του Συνασπισμού αλλά με δεδομένη την ομερτα που υπάρχει για το θέμα εδώ , νομίζω ήταν μια πολύ καλή κίνηση. Περιμένω κάτι αντίστοιχο και καλύτερο από το κόμμα μου…
Μαρια, Μαρια, Μαριαννα , laplace, Σησση, καλό μήνα!
@NdN, Νίκο, σκεφτείτε ότι το κράτος ήδη σκέφτεται να πουλήσει το ΤΤ πιθανά στην Ευρωμπανκ λόγω των τεράστιων καταθέσεων που έχει. Οπότε οι άνθρωποι σκέφτονται ακόμη πιο ακραία νεοφιλελεύθερα από ότι μιλάμε.
Από την άλλη ΑΤΕ και ΤΤ μαζί έχουν πολύ μικρό μερίδιο αγοράς και δεν μπορούν να ελέγξουν τίποτα ακόμη και αν συγχωνεύονταν.
Το κλειδί είναι μόνο η ΕΤΕ η οποία έγινε μεγάλη τράπεζα κάτω από κρατικό έλεγχο και λειτούργησε μια χαρά μαζί με την εξυγίανση που της έκανε ο Καρατζάς. Τι πρόβλημα υπήρχε; Κανένα!
Τα προβλήματα στην ΕΤΕ υπάρχουν σήμερα που η ΕΤΕ πήρε εντελώς ιδιωτικό χαρακτήρα με μείωση στο 2% του άμεσου μεριδίου του δημοσίου (ή κοντά στο 15-20% με τη συμμετοχή των ταμείων που ελέγχονται από το κράτος).
Ο Αράπογλου ήθελε να ακολουθήσει την επιθετική πολιτική της citibank στην οποία γαλουχήθηκε με αποτέλεσμα να βάλει όλη τη χώρα σε κίνδυνο. Η citibank όμως χρεωκόπησε 3 φόρες φέτος!
Το Ελληνικό δημόσιο δεν έχει τόσα χρήματα για να σώσει μια ΕΤΕ.
Post a Comment