Monday, December 31, 2007

Καζαμίας 2008


Λίγες ώρες πριν την έλευση του νέου χρόνου Το site δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα τον καζαμία του 2008 για την Ημαθία.

Ιανουάριος
Ανακοινώνεται το νέο σχέδιο Καποδίστριας. Τέσσερις δήμοι στην Ημαθία (Βέροιας, Νάουσας,Αλεξάνδρειας και ο ιστορικός δήμος Μελίκης –Νεοκάστρου). Τα υπόλοιπα χωριά του πρώην Δήμου Μελίκης εντάσσονται στον Δήμο Αλεξάνδρειας .
Φεβρουάριος

Ολοκληρώνεται η κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου στην περιοχή ¨Γκόλια Ράχη¨ στο Νεόκαστρο . Στα εγκαίνια οι παρευρισκόμενοι μένουν άναυδοι με τις φιγούρες του Σκιέρ Παναγιώτη Θεοδωρακόπουλου
Μάρτιος
Εγκρίνεται τελικά η δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στην άγνωστη εώς τώρα θέση 66. Σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α. Ημαθίας αποκαλύπτει ότι είναι η τάφρος 66 όπου θα ρίχνονται και θα ξεπλένονται τα απορρίμματα του νομού.
-Διεξάγεται με επιτυχία το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος της Ημαθίας Χάρης Καφτεράνης μαγεύει τους συνέδρους με τη διάρκειας δύο ωρών τοποθέτηση του. Αποχωρεί καταχειροκροτούμενος από τους εναπομείναντες συνέδρους, τους εξής δύο: Σάββα Γαβριηλίδη και Νίκο Λιολιόπουλο. Ως αποτέλεσμα της ομιλίας ο Χ.Καφτεράνης σαρώνει στις εσωκομματικές εκλογές που ακολουθούν για την ανάδειξη Γραμματέα Ν.Ε¨. έχοντας ως βασική υποστηρίκτρια την Παρθένα Γραμματικού.
Η Δώρα Μπαλτατζίδου έρχεται δεύτερη παρά τη στήριξη της φίλης της Αντωνίας Χαρίση.
Απρίλιος.

Ο Ε. Βενιζέλος ανακοινώνει την αποχώρηση του από το ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία κόμματος με το όνομα Ρ.Ο.Ε.Β( Ρεύμα Οπαδών Ε.Βενιζέλου). Επικεφαλής στο νομό Ημαθίας αναλαμβάνει ο Θ.Γικόνογλου.Μετά την εξέλιξη αυτή λύνεται σαν από θαύμα η γλώσσα του Γ.Παπανδρέου και αποκτά απίστευτη ρητορική δεινότητα
Μάιος
Στις εκλογές για τον συνεταιρισμό Μελίκης ο Κ.Παπαγιαννόπουλος λαμβάνει 748 ψήφους επί συνόλου 749. Οι αστυνομικές δυνάμεις διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό της χαμένης ψήφου. Ο Μιχάλης Χαλκίδης δηλώνει : Ο ένοχος θα τιμωρηθεί παραδειγματικά!
Ιούνιος
Ο πρώην αντιδήμαρχος Μελίκης Γ. Ντόβας ,χολωμένος από τη συμπεριφορά του Δημάρχου και την μη παραμονή του στη θέση του αντιδημάρχου,προσχωρεί στην ομάδα του Π. Θεοδωρακόπουλου. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που αλλάζει στρατόπεδο!
Ιούλιος
Ο Μιχάλης Χαλκίδης αναλαμβάνει πρόεδρος της Πανελλήνιας ομοσπονδίας τάβλι
Αύγουστος
Ο Δήμος Μελίκης ανακοινώνει την αδελφοποίηση του με Δήμο της Αλβανίας.Επικεφαλής της αποστολής στην γειτονικ΄η χώρα αναλαμβάνει ο Κ.Βενιόπουλος ,λόγω ανάλογης εμπειρίας...
Σεπτέμβριος
Ο Νίκος Λιολιόπουλος ανακοινώνει την αποχώρηση του από την ομάδα του Π.Θεοδωρακόπουλου και την προσχώρηση του στην Δημ.ομάδα του Δημάρχου με αντάλλαγμα την επιχορήγηση για την έκδοση του μυθιστορήματος του με τίτλο: ¨Παλάτια στην άμμο¨ .Με δηλώσεις του στον τοπικό τύπο ο Γιάννης Τζαφέρης σύζυγος Σταματίας ,τον κατηγορεί για προδοσία.
Οκτώβριος
Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ανασχηματισμό . Ο Η.Φωτιάδης αναλαμβάνει υπουργός πολιτισμού, και ο Λ.Τσαβδαρίδης υφυπουργός Παιδείας

Νοέμβριος

Οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, και Κυριάκος Μητσοτάκης άρουν την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση Καραμανλή.
Προκηρύσσονται εκλογές με μεγάλο νικητή το ΠΑΣΟΚ. Ο Τ.Σιδηρόπουλος αναλαμβάνει το Υπουργείο πολιτισμού στη θέση του Η.Φωτιάδη ενώ ο νεοεκλεγής Βουλευτής Α.Τόλκας αναλαμβάνει υφυπουργός παιδείας με υπουργό τον Χ.Καστανίδη. Το Ρ.Ο.Ε.Β αποτυγχάνει να μπει στη βουλή. Ο Αρχηγός του αρχίζει απεργία πείνας
Δεκέμβριος
Ο πρώτος λαχνός του κρατικού πέφτει στο πρακτορείο του Μπαμπίνα στη Μελίκη. Μετά από έρευνα του Αντέννα αποκαλύπτεται ότι ο μεγάλος τυχερός είναι ο πρόεδρος του Ηρακλή Μελίκης Σωτήρης Ντόβας ο οποίος αμέσως ανακοινώνει τα σχέδια του για την άνοδο της ομάδας στην Α1.

Τις θερμότερες ευχές μου για ένα δημιουργικό γεμάτο υγεία και χιούμορ 2008.

Υ.Γ Ο Καζαμίας θα αναθεωρηθεί και εμπλουτιστεί μετά απο τις δικές σας υποδείξεις και σχόλια.

Friday, December 21, 2007

Ο διευθυντης της φάμπρικας


Χθεσινοβραδυνό νόημα. Μυθιστορήματος συνέχεια...
Χειμώνας βαρύς έπεσε στη μικρή μας πόλη . Χιόνια, κρύα ,βροχές.
Το εργοστάσιο δεν έχει πολύ δουλεία κατά την περίοδο του χειμώνα, είχε όμως πολλά θέματα να διευθετηθούν. Έτσι λοιπόν ο Διευθυντής ξεκίνησε να πάει και σήμερα για τη φάμπρικα.
Το χιόνι ήταν στρωμένο από βραδύς αλλά με το τζιπ ένοιωθε σιγουριά. Μάταια όμως! Μόλις έστριψε στο στενό έπεσε σε μια τεράστια λακκούβα από τις πολλές που άφησε πίσω του ο εργολάβος που έσκαβε βιαστικά την πόλη αυτό τον χειμώνα. Το τζιπ ήταν αδύνατο να κινηθεί. Τι να κάνει λοιπόν θα αργούσε στη δουλειά και το χειρότερο: ποιος άκουγε τον θείο Κώστα!
Ποιοι μας κυβερνάν σκέφτηκε και δαγκώθηκε. Πως έκανε τέτοια σκέψη τέτοια ώρα; Ήταν και αυτός ένας από αυτούς που κυβερνούν !
Το ήξερε ότι δεν πολύταίριαζε με την παρέα που κυβερνά την πόλη ,το ήξερε ότι ήταν πολύ καλύτερος τους. Ήταν εξυπνότερος, ικανότερος και πιο καλλιεργημένος από αυτούς και καμάρωνε συχνά για αυτό, αλλά ήξερε καλά ότι έπρεπε να περιμένει .
Ο καλός του φίλος, ο άρχοντας ,του είχε υποσχεθεί ότι σύντομα θα αποχωρούσε και θα του έδινε τη θέση του στο θρόνο αλλά ακόμη τίποτε ,κανένα νέο. Να το είχε υποσχεθεί και σε άλλους άραγε; Ή μήπως πάλι δεν είχε σκοπό να φύγει. Και ο μεγάλος Άρχοντας; Τι γνώμη είχε για όλα αυτά ο μεγάλος Άρχοντας και ο αδερφός του;
Όσο έκανε όλες αυτές τις σκέψεις, ο καλός του φίλος ο χοντρός-πολυλογάς τραβούσε το τζιπ από τη λακκούβες με το μεγάλο τρακτέρ του. Όταν τελικά έφτασε στο εργοστάσιο δεν υπήρχε τίποτε να τον απασχολεί, όλα πήγαιναν καλά .
Ο χοντρός-πολυλογάς τον έσωσε, γιατί τον εκτιμούσε πολύ . Τι και αν μάλωναν που και που , τι και αν ανήκαν σε άλλες παρέες; Ήξερε πολύ καλά ότι ο χοντρός πίστευε σε αυτόν και θα ήταν δίπλα του όταν θα τον χρειαζόταν.
Η σκέψη όμως που έκανε εκείνο το πρωί, ο διευθυντής ,θα στοίχειωνε στο μυαλό του για πολύ- πολύ καιρό…

Sunday, December 16, 2007


“Γέμισε ο τόπος άπληστα χέρια
που όλα τ' αρπάζουνε και σε τρομάζουνε
κι αν δεν έχεις να πληρώσεις την καρδιά σου και να δώσεις
στην κομματιάζουνε
Σε ρηχά νερά σκουριάζω σε ρηχά νερά
κι όσο και ν' αναστενάζω
δε με βγάζει πουθενά…”


Δεν ξέρω γιατί(ή μάλλον ξέρω) το παλιό αυτό τραγούδι του Νταλάρα γυρίζει συνεχώς στο μυαλό μου τελευταία.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους του μπλόγκ για τα καλά τους λόγια ιδιαίτερα για το «μυθιστόρημα» και τις συνεχείς παροτρύνσεις τους να το συνεχίσω. Βέβαια για να συνεχίσω να γράφω το μυθιστόρημα θα πρέπει να ¨μου΄ρθει νόημα¨ όπως λένε και οι αναστενάρηδες του χωριού μου, και αυτό μπορεί να μην συμβεί σύντομα!
Μέχρι τότε θα ασχολούμαστε με άλλα…
Καλές γιορτές

Στη φωτογραφία το έργο " Big Man"του Αυστραλού καλλιτέχνη Ron Mueck ;όπως εκτέθηκε στο μουσείο του Brooklin

Wednesday, December 12, 2007

Δεν συμφωνώ με την ανακοίνωση της ΝΕ Πασοκ για την αποχώριση Xασιώτη

Την παρακάτω διαμαρτυρία έστειλα σήμερα προς τη ΝΕ Ημαθίας:

Αγαπητοί σύντροφοι της Νομαρχιακής Επιτροπής,
Θα ήθελα να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου για την ανακοίνωση της Ν.Ε.ΠαΣοΚ Ημαθίας σχετικά με την παραίτηση του Γ. Χασιώτη.
Αφου σας κάνω γνωστό ότι δεν είχα καμία ενημέρωση για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ως μέλος της γραμματείας της ΝΕ Πασόκ Ημαθίας,θα ήθελα να σας δηλώσω την μη υιοθέτηση εκ μέρους μου της συγκεκριμένης ανακοίνωσης. Τους λόγους της διαφωνίας μου θα τους εξηγήσω στην προσεχή συνεδρίαση της Νομαρχιακής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου. Παρά το γεγονός ότι σέβομαι υπέρμετρα και εκτιμώ το πρόσωπο του Γιάννη Χασιώτη ,τον οποίο αδίκησα, μη βοηθώντας στην προσπάθεια εκλογής του στη Νομαρχία, εξαιτίας -κυρίως- του τρόπου με τον οποίο επιβλήθηκε η υποψηφιότητα του, διαφωνώ πλήρως με τη σκοπιμότητα και το ύφος της συγκεκριμένης ανακοίνωσης.
Ν Λιολιόπουλος
Γραμματέας ΔΟ Μελίκης


Επίσης θα ήθελα να δημοσιεύσω και εδώ (μιας και το θέμα είναι επίκαιρο) μερικές απόψεις μου σχετικά με τις νομαχιακές εκλογές που κατέθεσα σε άλλο Site.

"Το γεγονός οτι ο Σάββας δεν κατέθεσε αίτηση υποψηφιότητας και δεν έσπευσε στην κλίση Γερανίδη ήταν κατα τη γνώμη μου η βασική αιτία εκφυλισμού της υποψηφιότητας του. Στο αίτημα όμως για ανοιχτές διαδικασίες δικαιώνεται από τις εξελίξεις.Κατά τα άλλα για να είμαι δίκαιος θα πρέπει να πώ οτι, όπως αμέσως αποδείχτηκε, η υποψηφιότητα του Χασιώτη ήταν κατά πολύ καλύτερη και σοβαρότερη αυτής του Σάββα της οποίας η υποστήριξη εκ μέρους μου ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έχω κάνει στη (πολιτική)ζωή μου.Τώρα για το ποίος φταίει για την ήττα ,επέτρεψε μου να πω την γνώμη μου ότι εκτός των δύο κύριων υποκινητών του Σάββα που κινούνται πάντα βάση των προσωπικών τους συμφερόντων ,φταίει και η πλευρά Χασιώτη-Χρυσοχοίδη που δεν αποδέχτηκε τις διαδικασίες στις οποίες η άνετη νίκη του Χασιώτη θα στερούσε από τον Σάββα κάθε επίφαση έστω νομιμοποίησης του ¨αντάρτικου¨. Εχω την αίσθηση οτι κάποιοι απο το Πασοκ έσκαβαν τον λάκκο του Γιάννη και τον έριξαν μέσα"

Sunday, December 9, 2007


Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις από την αποχώρηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο Ημαθίας Γ .Χασιώτη . Ο κ.Χασιώτης μεταξύ άλλων κατήγγειλε την συστηματική υποβάθμιση του νομαρχιακού συμβουλίου και του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης γενικότερα.
Κάποιοι τον κατηγόρησαν για φυγομαχία, κάποιοι για προσπάθεια εντυπωσιασμού ,και άλλοι αναζήτησαν αφελώς την ευκαιρία για «εκδίκηση» στην αποχώρηση του .
Πολλοί βέβαια συνέδεσαν την κίνηση αυτή με το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στο Πασοκ και την ήττα Βενιζέλου του οποίου είναι κύριος υποστηρικτής στο νομό.
Ο ίδιος βέβαια, δεν μένει παρά να αποδείξει τη χρησιμότητα της κίνησης του αυτής και να δικαιώσει με μελλοντικές κινήσεις όλους αυτούς που πιστεύουν σε αυτόν.
Και για όλους αυτούς που έσπευσαν να τον κατακρίνουν ας ρίξουν μια ματιά στα θέματα του προσεχούς Ν.Σ:

Tην Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ -Mε 12 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Τόσο γρήγορη δικαίωση μάλλον ούτε ο ίδιος δεν την περίμενε!

Tuesday, December 4, 2007

Ο εργολάβος.

«(…)Δεν αξίζει στην άμμο να χτίζεις παλάτια έλεγε εκείνο το παλιό τραγούδι. Και όμως ο εργολάβος μας στην άμμο έχτιζε τα παλάτια του, (τι τον ένοιαζε τι έλεγαν τα τραγούδια). Στην χρυσή άμμο. Βέβαια τα παλάτια του δεν τα έχτισε τώρα αλλά για να τα συντηρίσει χρειάζεται πολύ κόπο, και φυσικά πολλούς φίλους να τον βοηθάνε.
(...)Είχε τα κέφια του σήμερα ο εργολάβος όλα πήγαιναν καλά στις δουλειές του. Τα δημόσια έργα σε έξαρση ,η βραδινές επιχειρήσεις στο ποτάμι, το «εμπόριο»,όλα. Τράβηξε μια τζούρα από τα βαριά τσιγάρα του. Πόσο μακριά ήταν πλέον οι μέρες της φτώχιας (τότε που δεν είχε ούτε για βενζίνη για το μοτοσακό του), αναλογίστηκε κρατώντας σφιχτά το τιμόνι της Μερσεντές στα χέρια του.
Το βράδυ είχε κοινωνικές υποχρεώσεις, έπρεπε να παραστεί στο συμβούλιο της πόλης όπου είχε πρόσφατα εκλεγεί αλλά δεν είχε καμιά διάθεση να πάει, δεν του πολυάρεσαν τα πολιτικά άλλωστε .Τι χαμένος κόπος σκέφτηκε, και τα έξοδα που έκανε για να εκλεγεί; Τόσα πολλά λεφτά για το τίποτα ,ποιος ο λόγος μπορούσε να κάνει τη δουλειά του και χωρίς τα συμβούλια. Και ήταν και εκείνοι οι ενοχλητικοί τις αντιπολιτεύσεις που όλο ρωτούσαν, ιδίως τον χοντρό δεν τον άντεχε με τίποτα. Πόσο θα ήθελε να τον σβήσει από το χάρτη και αυτόν και εκείνον τον αξύριστο που ανακατευόταν συχνά στα πόδια του.
Οι άρχοντες του τόπου ήταν όλοι φίλοι του, αλλά όχι με το αζημίωτο, είχε κάνει πολλά για αυτούς και ζητούσε ανταλλάγματα. Δεν ένοιωσε ποτέ τύψεις που «πούλησε» τον παλιό του φίλο( εξάλλου αυτός δεν του κράτησε ποτέ κακία) αλλά από τον καινούριο είδε πολλά καλά…»

Στα αποσπάσματα από τα επόμενα κεφάλαια θα δούμε και τους άλλους χαρακτήρες
του μυθιστορήματος: Τον μεγάλο άρχοντα, τον αδερφό του άρχοντα, τον πονηρό δάσκαλο, τον διευθυντή της φάμπρικας, τον μεγάλο εργολάβο, τον πολυσπουδαγμένο επίδοξο άρχοντα, τον γιατρό, τον χοντρό πολυλογά, και άλλους.
Και μην ξεχνάτε οιανδήποτε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική!